Data centri 2024

Arhiva starih Nintendo flesh igara

Programer i Nintendo entuzijasta, poznatiji pod pseudonimom Skelux, pokrenuo je kampanju koja ima za cilj da sačuva zaboravljene flash Nintendo igre. U vreme kada je internet bio nešto mlađi, te prijatniji, ova kompanija za proizvodnju video igara često je poklanjala kratke flash igre koje su služile da se testira raspoloženje tržišta. Tako su velike igre, poput Animal Crossing, Metroid Prime, te Luigi’s Mansion bile praćene kraćim verzijama koje su mogle da se nađu na Nintendo-vom sajtu.

PCPress.rs Image

Zbog kratkotrajne prirode flash softvera, ove igre su nestale kada ih je kompanija uklonila sa sajta, te su i igre nekih drugih kompanija takođe postale žrtve formata koji zastareva. Da sve nije izgubljeno, dokazuje web-sajt na kojem je Skelux sakupio 48 ovakvih igara, a koje predstavljaju 10 godina Nintendo istorije, te uključuje i igre koje su proizvođene za šest konzola između 1999. i 2010. godine.

Skelux je igre vraćao deo po deo, a uz pomoć Wayback Machine preko koje je nalazio izgubljene fajlove, koje je potom spajao u igre koje funkcionišu, te ih smeštao u svoju arhivu. Oko polovina igara je još uvek nekompletna, a nekima od njih, poput Mario & Luigi: Partners in Time flash igre, nedostaju fajlovi, te ne mogu da funkcionišu kao celina.

Pročitajte i:  Da li Mario oseća bol? Komplikovano je 

Potraga za izgubljenim fajlovima se nastavlja, te Skelux nudi 50 dolara svakome ko mu u toj avanturi pomogne.

Izvor: Motherboard

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,