IoT ili pametni telefoni – borba za prevlast

I pticama na grani je jasno da su pametni telefoni i IoT (Internet of Things) brzo rastuća tržišta, a li ono što verovatno niste znali je da će IoT do 2018. godine postati najveći segment povezanih uređaja, kojim sad suvereno vladaju pametni telefoni. Ovo je jedan od zaključaka Ericsson Mobility Report-a, a interesantni su i razlozi za pomenute trendove.

ericsson-mr-2016

Interesantno je i da u periodu od 2015. do 2021. godine, možemo očekivati rast broja IoT povezanih uređaja 23% na godišnjem nivou, a od tog broja mobilni IoT uređaji imaju najveću stopu rasta. Od 28 milijardi uređaja ukupno koji će biti povezani do 2021. godine, skoro 16 milijardi će biti IoT uređaji. Zapadna Evropa će predvoditi u pogledu novih IoT konekcija – očekuje se da broj IoT uređaja na ovom tržištu poraste za 400% do 2021. godine. Ovaj rast će primarno biti uslovljen regulatornim zahtevima, na primer regulativom za upotrebu pametnih mernih stanica, ali i rastućom potražnjom za povezanim automobilima, kao i e-call direktivu EU koja treba da stupi na snagu 2018. godine.

Pročitajte i:  5.5G se promoviše kao mreža koja će unaprediti povezanost preduzeća 

Rima Kureši, potpredsednik i direktor za strateško poslovanje u kompaniji Ericsson, rekao je: „IoT sada prolazi kroz fazu ubrzanog razvoja jer se troškovi uređaja smanjuju, a pojavljuju se inovativne aplikacije. Počevši od 2020. godine, komercijalna primena 5G mreža će pružiti dodatne mogućnosti koje su ključne za IoT, kao što su network slicing i mogućnost eksponencijalnog povezivanja više uređaja nego što je to moguće sada.“

Broj korisnika pametnih telefona se povećava i očekuje se da će prevazići broj korisnika osnovnih modela telefona u trećem kvartalu ove godine. Do 2021. godine, broj korisnika pametnih telefona će se skoro duplirati sa 3,4 milijardi na 6,3 milijardi. Ericsson Mobility Report takođe otkriva da sada postoji oko 5 milijardi jedinstvenih mobilnih korisnika, što je dokaz fantastičnog razvoja mobilne tehnologije u relativno kratkom vremenskom periodu.

Ova godina će doneti dugo očekivanu prekretnicu u komercijalnim LTE mrežama koje će podržavati najveću brzinu preuzimanja podataka od 1 Gbps. Očekuje se da će se uređaji koji podržavaju 1 Gbps pojaviti u drugoj polovini ove godine, prvo na tržištima Japana, SAD-a, Južne Koreje i Kine, odakle će se brzo proširiti širom sveta. Mobilni korisnici će uživati u izuzetno brzom pristupu sadržaju zahvaljujući ovoj unapređenoj tehnologiji, koja će omogućiti za dve trećine veću brzinu preuzimanja u poređenju sa sadašnjim najbržim tehnologijama.

Pročitajte i:  U zdravstvu nema vremena za zastoje

Više o Internet of Things temi ćete moći da pročitate u narednom broju PC Press magazina, u kojem ćemo se detaljnije uhvatiti u koštac sa ovom tematikom

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,