iPad maskom protiv straha od interakcije sa ljudima

Poslednjih nekoliko godina nam je pružen širok spektar tehnoloških dostignuća koja će nam pomoći da u potpunosti izbegnemo strahove od ljudske interakcije. Umorni ste od usiljenih i svakodnevno površnih razgovora sa dostavljačem pice, taksistom ili kasirkom koja pakuje vaše namirnice? Ne brinite, mašine bez života će vas poštedeti tih muka. Međutim sada, konačno, istraživači su usavršili način da ostanete u društvu, a da zapravo ne morate uopšte da napuštate komfor svog doma – tako što ćete imati surogat osobu koja će nositi iPad privezan trakom na glavu koji će služiti kao maska sa vašim licem i koji će umesto vas komunicirati sa svetom.

PCPress.rs Image

Japanski istraživač Jun Rekimoto je ove nedelje predstavio svoju novu tehnologiju, nazvan ChameleonMask, na MIT Tech Review EmTech-u, izveštava Select All. ChameleonMask je očito opisan kao “Ljudski Uber”, ali je zapravo bliži mobilnom FaceTime-u. Prema njegovom veb sajtu, tehnologija “koristi pravog čoveka kao surogata za drugog korisnika“, dajući surogatu “ekran koji služi kao maska koji prikazuje uživo lice udaljenog korisnika, a glasovni kanal prenosi njegov glas”. Rekimoto je navodno opisao iskustvo korišćenja ChameleonMaska kao “iznenađujuće prirodno”, što zvuči iznenađujuće.

Zamislite da recimo vašem prijatelju treba pomoć oko selidbe, ali ne želite da idete i da slažete kutije ceo dan. Samo unajmite nekoga da se kreće za vas dok je vaše lice na ChameleonMask-u i sve to radite iz udobnosti vašeg kreveta dok dajete reči ohrabrenja. Ili možda vaš sin ima bejzbol utakmicu na koju ne možete baš da stignete? Neko u ChameleonMask-u će sedeti na tribinama, tako da možete odvesti vašeg sina na utakmicu na daljinu. ChameleonMask preporučuje uzimanje surogata koji ima sličanu građu kao vi kako bi što uverljivije delovali drugima. Na sajtu ovog projekta se čak navodi “Naša pilot studija je potvrdila da ljudi mogu smatrati maskirano lice kao pravu osobu.” 

Ideja o teleprisutnosti je veoma zanimljiva, zamislite kada biste mogli da razgovarate sa strancem noseći lice svog prijatelja na nekoj žurci u neko skorije vreme. Međutim, ono što nije baš jasno je kako zapravo surogat osoba vidi, s obzirom da ChameleonMask prekriva celu glavu, međutim, možda će u sledećem ažuriranju dolaziti sa rupama za oči.

Pročitajte i:  Zašto se toliko dugo čeka na sklopive Apple uređaje?

Izvor: Vice

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,