Google u borbi protiv lažnih vesti

Google je najavio da radi na ispravkama za takozvanusnippets“ opciju, koja se obično pojavljuje u vrhu rezultata pretrage, a kao glavni i najočigledniji odgovor na postavljeno pitanje. Naime, problem je nastao kada su u okviru ove opcije počele da se pojavljuju i lažne vesti, te zbog toga što je istaknuta pozicija učinila da neki korisnici još lakše u njih poveruju.

PCPress.rs Image

Kompanija sada radi i na unapređenju Search Quality Rater smernica, a kako bi običnim radnicima koji proveravaju vesti pomogla da brže i lakše prepoznaju prevare, teorije zavere, te lažne i zlonamerne informacije. Sa druge strane radi se i na poboljšavanju načina za ocenjivanje sadržaja, a kako bi se kvalitetnije informacije popele na lestvici ponuđenih rezultata, a lažne sasvim uklonile.

Google radi na poboljšanju kvaliteta rezultata i tako što nudi više od jednog snippet-a, budući da stručnjaci tvrde da ponekad postoji više od jednog tačnog odgovora na neko postavljeno pitanje. Tako kompanija namerava da korisnicima omogući informisanje iz različitih izvora, te da dozvoli varijacije odgovora, ali ne i pogrešne informacije. Pomaže i to što korisnici mogu da reaguju na snippet-e koji sadrže pogrešne informacije, a tako što posete link koji se obično nalazi u dnu polja sa odgovorom.

Pročitajte i:  Google nudi 5 miliona dolara za pronalazak realne primene kvantnog računara

PCPress.rs Image

Ohrabruje što se sve više velikih kompanija hvata u koštac sa ovim problemom, te će Google doprineti tako što će njegovi algoritmi za ocenjivanje, te sortiranje vesti u rezultatima pretrage u budućnosti sprečavati maliciozne kreatore da svoje lažne informacije plasiraju u samom vrhu rezultata pretrage.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,