ERP 2024

iPhone 5C – dobar eksperiment ili šareni neuspeh?

Apple je iPhone 5 smestio u šareno plastično kućište i nazvao ga 5c. Nestao je plemenit haptički doživljaj iPhone‑a; uteha je iOS7.

GlavniVerovatno se pola sveta radovalo jeftinom iPhone‑u. Međutim, Apple želi da ostane luksuzan i dokazuje da su svi tračevi bili laži. iPhone 5c košta samo 100 evra manje od vrhunskog modela 5s. Signal upućen svetu je: mainstream je za druge. Ipak, zašto se Apple tako kloni srednje klase koja donosi tako veliku zaradu? „Zato što naprosto nije ono što mi jesmo“, objasnio je Tim Cook u američkom časopisu Bloomberg Businessweek zašto je cena 5c‑a tako visoka. Zanimljivo stanovište. Međutim, nakon testiranja nismo mogli da objasnimo – kome je 5c zapravo namenjen. Ko je spreman da potroši 600 evra za 5c potrošiće još 100 i kupiće bolje opremljen 5s. Jedini argument mogao bi da bude šareno kućište, koje je, doduše, plastično.

Kućište od polikarbonata

Uprkos tome što je kućište savršeno izrađeno, plastika ne daje plemenit haptički doživljaj.
Uprkos tome što je kućište savršeno izrađeno, plastika ne daje plemenit haptički doživljaj.

Iako je Apple napravio kvalitetan telefon, ipak je čudno držati plastičan iPhone u ruci. Uprkos svim hvalospevima upućenim prekrasnom materijalu polikarbonatu – plastika ostaje plastika. Aluminijumski iPhone 5 i 5s sigurno su za dve klase kvalitetniji. I oprostićete nam: Nokijine Lumije nisu ništa gore, naprotiv.

Plastično kućište, naravno, ne umanjuje jednostavnost rukovanja, dimenzije iPhone‑a 5c su kompaktne, rukovanje jednom rukom funkcioniše lako, telefon je lak i tanak. Ispod plastičnog omotača nalazi se ojačani metalni ram koji povećava čvrstinu, a pritom služi i kao antena. Prednji deo je, kao i kod ostalih modela, od stakla. Ivice kućišta su zaobljene, nema oštrih prelaza između plastičnih i staklenih komponenata. Izrada je, dakle, savršena za svakoga ko voli šareno – molimo lepo. Međutim, 5c ne može da se meri sa izuzetnim haptičkim ugođajem svojstvenim Apple‑u.

Pročitajte i:  iPhone: Kad AI snima razgovore

Staro vino u novom mehu

Osim ovoga, iPhone 5 i 5c se gotovo ne razlikuju. Ekran je 4‑inčni i ima već poznatu Retina rezoluciju. Nismo opazili nikakvu razliku u kvalitetu prikaza. I ovde se svi sadržaji prikazuju besprekorno oštro sa odličnim kontrastom. Osvetljaj ekrana od preko 500 cd/m2 takođe je odličan i spada među najbolje na tržištu.

Moćan procesor, dobra kamera

Srce ovog telefona je moćan  Apple A6 procesor koji je već kod iPhone‑a 5 dokazao svoje kvalitete. Prilikom testiranja, sve je funkcionisalo izuzetno brzo bez ikakvih zastoja. Budući da tehnička oprema zapravo nije nova, a jarke boje kućišta pitanje su ukusa, moramo da kažemo da je iOS7 vrhunski. Naročito olakšavaju život brzi pristupi za WLAN, bluetooth i ostalo, koji su nam dostupni čim pređemo prstom preko ekrana odozdo nagore. Iako novi Flat Design sigurno nije za svačiji ukus, ovaj facelifting prijao je Apple‑ovom operativnom sistemu. Uostalom, u osnovnom podešavanju, pozadina i drugi elementi operativnog sistema prilagođeni su boji kućišta. Ako je nekome to previše razigrano, može da promeni.

Dve kamere su sve ostalo sem „jeftine“. Glavna na poleđini ima osam megapiksela, a s prednje strane ugrađena je HD kamera od 1,2 megapiksela.

Hrabar eksperiment

Ni cena ni oprema iPhone‑a 5c nisu skromni – Apple je sada, takoreći, pustio u trku dva modela visoke klase. To što je 5c tehnički skoro u dlaku isti kao i prethodnik, samo što je umesto u elegantnom aluminijumskom kućištu u običnom plastičnom oklopu, moglo bi da bude opravdano samo da je cena znatno niža. Ovako će teško postati prodajni hit.

Pročitajte i:  Nema dovoljno prostora na iPhone-u? Pre nego što izbrišete uspomene, proverite iOS podešavanja

Šta nudi iOS7?

Već na prvi pogled iOS7 ostavlja drugačiji utisak nego što je to bio slučaj s prethodnom verzijom. Jasno je prepoznatljiv upliv Jony‑ Iveja‑a koji je sada prvi put bio zadužen za dizajn operativnog sistema. Nov sveden dizajn Apple‑ovog operativnog sistema zasnovan je na drugačijoj tipografiji i novom izgledu ikona. Animirane su i nalaze se uglavnom na svetloj pozadini. Sve u svemu, sada ikone izgledaju mnogo ujednačenije.

Više funkcija

Sada u folderima može da bude objedinjeno više aplikacija nego ranije; kada ih ima više od devet, moramo horizontalno da skrolujemo.
Sada u folderima može da bude objedinjeno više aplikacija nego ranije; kada ih ima više od devet, moramo horizontalno da skrolujemo.
Da bismo započeli pretragu, dovoljno je da stavimo prst na ekran i povučemo ga nadole. Tako će se pojaviti tastatura za unos.
Da bismo započeli pretragu, dovoljno je da stavimo prst na ekran i povučemo ga nadole. Tako će se pojaviti tastatura za unos.
Jedan potez prstom odozdo nagore preko ekrana, i već se uključuje kontrolni centar za pristup brzim podešavanjima.
Jedan potez prstom odozdo nagore preko ekrana, i već se uključuje kontrolni centar za pristup brzim podešavanjima.

iOS7 nudi i znatno poboljšane funkcije. Tako je, na primer, sada Apple svim aplikacijama omogućio da budu upotrebljene u multitasking režimu. Do sada su samo određene aplikacije (na primer, reproducija muzike) mogle da rade u pozadini. A ipak je, navodno, novi multitasking izuzetno štedljiv kada je reč o potrošnji baterije. Pritom iOS7 u pozadini automatski aktuelizuje aplikacije koje korisnik često upotrebljava. Nov je i kontrolni centar koji možemo da aktiviramo tako što ćemo preći prstom preko ekrana odozdo nagore. Omogućava nam brz pristup bluetooth‑u, režimu letenja i mirovanja, podešavanju osvetljaja ekrana, WLAN‑u, muzičkom plejeru, Air Play‑u i u iOS7 integrisanoj baterijskoj lampi.

Centru za poruke se kod iOS-a7 može pristupiti i iz režima zaključanog ekrana. Centar za poruke dozvoljava pristup novoj funkciji Today koja prikazuje najvažnija obaveštenja o sastancima, važnim događajima, saobraćaju i vremenskim prilikama. Osim toga, task menadžer podržava funkciju Swiping, a i kod Safari browser‑a mnogo toga je poboljšano. Otvoreni tabovi prikazuju se u jednom prozoru. Unos adrese može biti uključen u pretragu, lista sa sadržajima za čitanje sada je prikazana u zasebnom prozoru. Tabovi u Safari‑ju sada podržavaju mogućnost prikaza sadržaja.

Zahvaljujući novoj funkciji Air Drop, znatno je pojednostavljena razmena podataka između iOS uređaja. To sada funkcioniše preko WLAN‑a, ali samo između uređaja iPhone, iPad i iPod najnovije generacije. Postoji takođe i nova aplikacija za fotografije: ona automatski razvrstava slike po datumu snimanja i mestu gde su napravljene. Aplikacija za kameru omogućava obradu slike i mogućnost razmene fotografija s prijateljima.

Pročitajte i:  Apple će moći da obavi update  na novim telefonima bez vađenja iz kutije

Poboljšan Siri

Apple je ponovo poboljšao i Siri. Dodat je muški glas, a tu je i nova korisnička površina. Osim toga, Siri je prilagođen upotrebi u automobilu i može da čita prispele poruke i da odgovara na njih. Zatim, Siri sada može da upravlja navigacijom i reprodukcijom muzike u kolima, a osim toga može i da nam pročita sadržaje sa Twitter‑a, Bing‑a i Wikipedije.

Nova je i radio usluga iTunes Radio kojom je proširena aplikacija muzičkog plejera. Apple za strimovanje muzike nudi različite muzičke žanrove, a besplatna standardna verzija prenosi i reklame; svako ko se pretplati na iTunes Match može da strimuje muziku bez reklama. iTunes Radio omogućava i kupovinu pojedinačnih pesama preko iTunes Store‑a.

iOS7 podržavaju telefoni od generacije 4 nadalje, iPad 2, iPad mini i iPod 5. Ko ima stariji iPhone ili iPad, ne može da koristi iOS7.

TEST U PRAKSI

Apple iPhone 5c

Cena: od 599 evra

Dimenzije: 124 x 59 x 8 milimetara; 132 grama

Za: solidno izrađeno plastično kućište; jednostavno rukovanje jednom rukom; savršen 4‑inčni ekran; velika radna brzina; odlična kamera od 8 Mp; jednostavan koncept rukovanja; iOS7; LTE.

Protiv: fiksno ugrađena baterija; nema NFC; nema Micro USB priključak; visoka cena; polikarbonat nije vrhunski materijal.

Oprema: 5

Rukovanje: 5

Athanassios Kaliudis

(Objavljeno u časopisu connect #34)

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,