Iran tvrdi da je napravio dva nova superkompjutera

PCPress.rs Image Nakon što su Stuxnet napadi oštetili iranske kompjuterske sisteme, vlada te zemlje tvrdi da su razvili dva nova superkompjutera koja su dovoljno moćna da se nađu na spisku Top500 svetskih najmoćnijih sistema. Da je bila koja druga država iznela takvu tvrdnju, ona ne bi zaslužila toliku pažnju. Ali američki embargo znači da u Iranu mnoge komponente moraju da se kupuju na crnom tržištu. Pored toga, zemlja je meta sajber-rata, što potvrđuje Stuxnet crv.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad govorio je o tom projektu putem video-konferencije zajedno s naučnicima dva univerziteta na kojima se sistemi instaliraju. Međutim, takve tvrdnje se ne mogu dokazati. Moguće je da je posredi laž kako bi se demonstirao napredak nakon što je Stuxnet crv napao sisteme za nuklearnu kontrolu. A možda je reč i o pokušaju da se odvrati pažnja od nereda koji se šire i ugrožavaju totalitarne režime.

Jedan stručnjak za međunarodne poslove tvrdi kako je iranska vlada ozloglašena po izmišljanju takvih informacija i da je verovatno posredi reakcija na napad na njihova nuklearna postrojenja kako bi pokazali svetu da „drže sve pod kontrolom.“

Pročitajte i:  Albanija optužuje Iran za sajber napad

Izvor: ComputerWorld

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,