ERP 2024

Iran zabranio kopanje kriptovaluta na četiri meseca

Iran privremeno zabranjuje rudarenje kripto valuta nakon što su se neki od većih gradova u zemlji ponovili zatamnili i ostali bez struje. Predsednik Hassan Rouhani rekao je da će zabrana trajati do 22. septembra. Zemlja je tokom prošlih godina doživela letnja zastoje, i dok se za trenutni krug prekida uglavnom krivi suša koja utiče na sposobnost zemlje da proizvodi hidroelektričnu energiju, čini se da je iranska vlada spremna da smanji sve otežavajuće faktore.

kriptovaluta bitkoin

Do 4,5% kapaciteta dovedeno u opasnost

Prema BBC-u, Iran upravlja programom u kojem se rudari bitkoina moraju prijaviti vladi, doplatiti električnu energiju i prodati svoje kovanice centralnoj banci. Predsednik Rouhani izjavio je da legalne rudarske operacije u zemlji troše oko 300 MW dnevno. Iranski državni operater mreže Tavanir, navodno, tvrdi da je konzervativnije dnevno koristio 209MV. Bilo koji broj je mali u poređenju sa 2,000 MW za koje Al Jazeera izveštava da ih koriste ilegalni rudari, koji navodno čine 85 posto operacija u zemlji. Zamenik ministra električne energije i energetike čak je rekao jednoj novinskoj organizaciji da rudari koriste besplatnu električnu energiju u džamijama za vođenje rudarskih radova.

Pročitajte i:  Izgubljena lozinka krila tri miliona dolara

Iako bi se moglo tvrditi da oni koji su već kršili zakon verovatno neće zaustaviti jer im je vlada to rekla, Iran je vršio akcije na nelicenciranim operacijama, tražeći špijune da ih pronađu. Tavanir takođe nudi nagrade za prijavljivanje ljudi koji ilegalno kopaju. Kripto posmatrači izvan Irana verovatno će želeti da pripaze na cenu Bitkoina kako bi videli kako reaguje na stopiranje od 3,4 do 4,5 procenata rudarske sposobnosti mreže koja je dovedena u opasnost. Bitcoin je nedavno imao turbulentno vreme, jer Indija i delovi Kine žele da ga zabrane, a i od kako je Tesla prestala da prihvata kriptovalutu, pozivajući se na ekološke probleme.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi:

1 thoughts on “Iran zabranio kopanje kriptovaluta na četiri meseca

 • 31. 05. 2021. at 22:10
  Permalink

  Postoji nova kriptovaluta koja se “rudari” bez dodatne struje i ulaganja u skupu opremu.
  Naime Pi Network je projekat buduće kriptovalute (mainnet se očekuje krajem godine) koja se trenutno besplatno stejkuje na pametnim telefonima i zasniva se na Stelar Consensus Protokulu.
  Nema potrebe za ulaganje u skupu opremu koja troši puno struje, sve se odvija na pametnom telefonu.
  Instaltrate Pi Network sa Google play/App store i unesete da vas je pozvao “photoivek”.
  Malo strpljenja uskoro može vredeteti jer Pi Network projekat već ima preko 18 miliona korisnika…
  Srećno.

Comments are closed.