BIZIT plus

Irska zavrnula slavinu: za Facebook, Google i Apple porez na dobit 15%

Republika Irska je u četvrtak, 7. oktobra, potpisala međunarodni sporazum čija je svrha smanjenje izbegavanja plaćanja poreza.

PCPress.rs Image

Kraj politike niskog poreza

Posle 18 godina politike niskih poreza, Irska se pridružuje međunarodnom poreskom sporazumu OECD (Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj), koji predviđa porez na profit multinacionalnih korporacija po minimalnoj stopi od 15%. CIlj inkluzivnog okvirnog sporazuma OECD jeste sprečavanje izbegavanja plaćanja poreza i povećanje transparentnosti.

Analize OECD ukazuju na to da bi, sa povećanjem poreza na 15%, 150 milijardi dolara globalnih poreskih prihoda godišnje doprinelo stabilizaciji međunarodnog poreskog sistema.

Međunarodne kompanije pozvane su da plate poreze državama u kojima se odvija prodaja njihovih proizvoda ili usluga, čak iako nisu u njima fizički prisutne. Ovo pravilo odnosi se na korporacije sa prihodima iznad 750 miliona dolara godišnje. Za kompanije sa nižim prohodima, stopa od 12,5% u Irskoj ostaje.

Da li će kompanije i dalje birati Irsku za svoje sedište?

Podsetimo da su, zbog povoljnih poreskih uslova, tehnološke kompanije otvarale pridružnice u Irskoj, preko kojih su plaćale naknade za intelektualnu svojinu. Irska se dugo protivila promeni poreske politike ali je, očigledno, pritisak EU, koji datira još od 2015. godine (kada je Irska poreska politika proglašena nezakonitom), bio jači.

Irski ministar finansija, Paschal Donohoe, istakao je da veruje da će međunarodne kompanije svakako izabrati Irsku za svoje sedište. Očekuje se da odredbe OECD sporazuma stupe na snagu od 2023. godine.

Izvor: theverge

 

 

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,