ISON kometa snimljena Canon uređajem

4K kamera kompanije Canon korišćena je 23. novembra za snimanje komete ISON iz Međunarodne svemirske stanice. Tehnologija kompanije Canon doprinela je prvom svetskom uspehu te vrste, pošto je za snimanje astronomskog fenomena upotrebljena video oprema iz Canon Cinema EOS sistema.

C500_Core_main_01ISON kometa je otkrivena u septembru prošle godine i jedinstvena je po tome što je od svih velikih kometa koje su prošle kroz solarni sistem poslednjih godina, bila najbliža Suncu. Očekivanja su bila toliko velika da su astronomi i entuzijasti želeli „predstavu“ kakva neće biti ponovo viđena u skorije vreme. Međutim, veruje se da se kometa raspala i istopila nakon što je sačinjen video, pa više neće biti vidljiva na noćnom nebu.

Snimci komete ISON su napravljeni iz najbolje moguće pozicije, iz svemira, gde ne postoje atmosferske oscilacije. To je omogućilo da snimci budu mnogo čistiji i precizniji nego što bi bili da su snimljeni sa Zemlje, a kao rezultat naučnici su dobili veoma vredne podatke za dalja istraživanja.

Pročitajte i:  Održan Canon Inspiration Days

Oprema za video produkciju kompanije Canon koja je korišćena u ovoj misiji pripada Cinema EOS liniji profesionalnih, digitalnih video uređaja. Ona obuhvata EOS C500 PL profesionalnu filmsku kameru i dva EF Cinema objektiva, CN-E15.5-47mm T2.8 L SP i CN-E30-105mm T2.8 L SP. Svi uređaji podržavaju 4K rezoluciju slike, a EOS C500 PL ima izuzetno visoku senzitivnost prilikom snimanja, što omogućava kreiranje upotrebljivih snimaka čak i u uslovima slabe osvetljenosti.

Na originalnom EOS C500 PL uređaju koji je korišćen na Međunarodnoj svemirskoj stanici napravljene su posebne modifikacije radi dodatnog poboljšanja osetljivosti i  kako bi kamera mogla da izdrži surove uslove snimanja u svemiru.

Facebook komentari:

1 thoughts on “ISON kometa snimljena Canon uređajem

  • 04. 12. 2013. at 16:16
    Permalink

    A gde je fotografija komete sa tog Canona?

Comments are closed.