BIZIT plus

Ispod haube sistema

Windows Management Instrumentation (skraćeno WMI) je sistemska tehnologija ugrađena u Microsoft Windows za podršku raznim aktivnostima vezanim za upravljanje i redovno održavanje računara. WMI se koristi za operacije kao što su startovanje procesa na lokalnom ili udaljenom računaru, startovanje po određenom rasporedu, restartovanje računara, čitanje sistemskih dnevnika i slično.

Copy of Copy of Tesla (1)

WMI ključna tehnologija koju koristi veliki broj uslužnih sistemskih alata, ali većina korisnika nema potrebe da direktno pristupa sistemskim objektima. Ukoliko ipak želite da zavirite „ispod haube“ i pogledate kako ovaj sistem zaista radi, koristite SimpleWMIView koji omogućava da postavljate upite WMI sistemu i gledate informacije koje Windows vrati. Rezultati upita se mogu snimiti u nekoliko formata (tekst, CSV, XML, HTML) ili možda kopirati i prebaciti u Excel za lakše pretraživanje i filtriranje.03-SimpleWMIView

Za kreiranje upita treba prvo izabrati WMI Namespace koji predstavlja vrh hijerarhije, posle čega će WMI Class/Query ponuditi spisak svih dostupnih sistemskih klasa. Za početak dobro je zadržati podrazumevani namespace root\CIMV2, a zatim probati sa raznim sistemskim klasama koje će vratiti korisne informacije o okruženju – recimo Win32_Service će prikazati podatke o svim sistemskim servisima, Win32_UserAccount o korisničkim nalozima, Win32_Printer o instaliranim printerima, dok će Win32_StartupAccount prikazati detalje o programima koji se automatski startuju prilikom podizanja Mictosoft Windows‑a.

Pročitajte i:  Neke Windows 11 nadogradnje instaliraće se bez restarta računara

Pored izbora iz liste ponuđenih klasa, možete sami postavljati struktuirane upite recimo select * from Win32_StartupCommand where location like “HKLM%”. Ovo će prikazati listu svih programa koji se startuju iz Windows Registry grane HKEY_LOCAL_MACHINE (HKLM). Treba napomenuti da SimpleWMIView samo čita sve ove informacije i nema opcije za promenu sistemskih podešavanja, tako da možete probati razne kombinacije upita bez opasnosti da oštetite operativni sistem.

SimpleWMIView je još jedan od niza korisnih uslužnih programa dostupnih na NirSoft sajtu (www.nirsoft.net). Program je besplatan i ne sadrži proceduru za instalaciju, već se može direktno startovati iz arhive ili snimiti na prenosni disk. Poput drugih NirSoft programa, sistemski zahtevi za rad SimpleWMIView su minimalni, pa izvršni program zauzima manje od 100 KB.

(Objavljeno u Časopisu PC#222)

Facebook komentari: