ERP 2024

Isporuke pametnih telefona u 2022.godini pale na minimum u poslednjih 10 godina

Proizvođači računara nisu bili jedini koji su se suočili sa teškom 2022.godinom. Prema izveštajima, isporuke pametnih telefona opale su za 11 procenata u odnosu na 2021. godinu. To 2022.godinu izdvaja kao godinu sa najgorom učinkom u deceniji.

PCPress.rs Image

Četvrti kvartal 2022.godine je bio dosta slab

Isporuke pametnih telefona u četvrtom kvartalu 2022.godine pale su za 17 odsto u odnosu na kraj 2021.godine. To je ujedno bio i najgori četvrti kvartal u proteklih 10 godina, prema analitičarima.

Većina tehnoloških kompanija je takođe imala težak period. Apple i Samsung su jedine dve velike kompanije koje su osvojile tržišni udeo u 2022. godini. Kompanije su zabeležile porast na 19 odnosno 22 odsto. Kineski rivali Xiaomi, Oppo i Vivo imali su dosta slabiji učinak. Takođe, Apple je pretekao Samsung u poslednjem kvartalu. Nova linija iPhone-a 14 je bila najnovije otkriće, dok je Galaxy S22 relativno star. Takođe, Apple je u jesen preuzeo 25 posto tržišta, dok je Samsung imao 20 posto. Drugim rečima, vrhunski brendovi su ostali stabilni.

Pročitajte i:  Apple nastavlja da ulaže u Kini

Kombinacija loše ekonomije i problema sa snabdevanjem uticala je na potražnju i stvorila nestašice. Čak i oni koji su mogli da priuštite najnoviji pametni telefon teško bi ga pronašli. To je dovelo do toga da kompanije vode prodaju na drugi način i da se trude da privuku kupce i prvo rasprodaju zalihe.

Ne očekujte se će 2023.godina biti mnogo bolja. Prema izveštajima, predviđa se da tržište pametnih telefona u najboljem slučaju blago porasti. Ponovno otvaranje fabrika u Kini dosta je pomoglo, ali se veruje da će efekat biti primetan tek u drugoj polovini godine. Ako se to pokaže tačnim, proizvođači telefona i dalje moraju da nastave borbu za bolju poziciju agresivnim promocijama.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: