Apple predstavio nove proizvode: iPhone 14, Apple Watch i AirPods Pro

Kao i obično, Apple-ov septembarski događaj predstavio je dosta novog hardvera, pri čemu je većina bila očekivana. Glasine su tačno predvidele potpuno novi Apple Watch Ultra, kao i Apple Watch Series 8 i novi Apple Watch SE. I iPhone 14 i 14 Pro su uglavnom ispunili očekivanja, uključujući i tužnu činjenicu da iPhone mini više ne postoji. AirPods Pro je takođe dobio dugo očekivano ažuriranje, mada bismo ovo klasifikovali kao još jednu iterativnu promenu.

PCPress.rs Image

iPhone 14 i 14 Pro

Ono što nikoga nije šokiralo, je činjenica da je Apple juče predstavio četiri nova iPhone-a u dve različite linije. iPhone-u 14 se ove godine nije pridružio mini model, već veći iPhone 14 Plus sa ekranom od 6,7 inča. Osim većeg ekrana, dizajn je u suštini identičan prošlogodišnjem iPhone 13. Kao što je često slučaj, kamera je dobila neke od najvećih nadogradnji — Apple kaže da su glavna zadnja kamera kao i prednja TrueDepth kamera potpuno nove, i integrišu novu tehnologiju za obradu fotografija koja se zove Photonic Engine za poboljšane performanse pri slabom osvetljenju. True Tone blic je takođe poboljšan, a za ljubitelje video snimanja, novi „action mode“ bi trebalo da smanji podrhtavanje i vibracije koje se javljaju kada se krećete tokom snimanja.

PCPress.rs Image

Tu su i neke značajne nove bezbednosne karakteristike. Baš kao i novi modeli Apple Watch-a, iPhone 14 ima detekciju sudara, koja koristi novi akcelerometar i žiroskop zajedno sa modelima mašinskog učenja za otkrivanje teških sudara; automatski će pozvati hitne službe ako korisnik nije u mogućnosti da dođe do ili da koristi svoj telefon. Novi iPhone takođe ima satelitsku vezu za kontaktiranje hitnih službi na mestima gde nema mobilnog signala. Kao i obično, Apple takođe kaže da će iPhone 14 imati bolje trajanje baterije nego ikada ranije – posebno iPhone 14 Plus, koji može imati veću bateriju zahvaljujući veličini.

Pročitajte i:  Apple pobija svaku tvrdnju iz tužbe DOJ-a

PCPress.rs Image

iPhone 14 Pro i 14 Pro Max dolaze u iste dve veličine ekrana i uključuju sve funkcije koje se nalaze na iPhone-u 14, zajedno sa nekim značajnim poboljšanjima. iPhone 14 Pro prvi put ima „always-on“ ekran. Brzina osvežavanja pada na 1Hz i ekran se zatamnjuje, slično onome što se dešava na always-on displeju Apple Watch-a. Ovo vam omogućava da u svakom trenutku vidite obaveštenja i vidžete sa novog zaključanog ekrana u iOS-u 16.

PCPress.rs Image

Još jedna značajna promena na ekranu iPhone 14 Pro je ta da je urez zamenjen kružnim izrezom koji Apple naziva Dynamic Island. Umesto da samo ostave ovaj prostor kao praznu rupu za smeštanje prednje kamere i sistema za detekciju lica, ovaj deo će raditi zajedno sa iOS 16 kako bi obezbedili brz pregled pozadinskih procesa koji se pokreću na vašem telefonu kao što su tajmeri, uputstva, Face ID ili reprodukcija muzike.

PCPress.rs Image

Apple-ova iPhone Pro linija uvek ima neke značajne prednosti kamere, što je slučaj i ove godine. iPhone 14 Pro ima novi senzor od 48 MP, quad-pixel senzor za sočivo glavne kamere. Obično će iPhone 14 Pro kombinovati četiri piksela u jedan piksel ultra veličine koji zadržava veličinu slike oko 12 MP, ali omogućava značajno poboljšane performanse pri slabom osvetljenju. Takođe možete da koristite 2x telefoto zum bez gubitka kvaliteta, jer koristi samo srednjih 12 MP senzora za slike pune veličine. Ultraširoka kamera i prednja kamera su takođe potpuno nove, i naravno, iPhone 14 Pro koristi novi Photonic Engine za dalja poboljšanja slike.

PCPress.rs Image

Svi modeli iPhone 14 i iPhone 14 Pro biće dostupni za pre-order u petak, 9. septembra. iPhone 14 kreće od 699 dolara i biće široko dostupan 16. septembra, dok iPhone 14 Plus od 799 dolara stiže 7. oktobra. iPhone 14 Pro i 14 Pro Max kreću od 999 dolara i 1.099 dolara, respektivno, a takođe će se naći u prodavnicama 16. septembra.

Pročitajte i:  Apple prototipi sklopivih ekrana nisu prošli testiranje

Apple Watch Series 8, Apple Watch Ultra i Apple Watch SE

Kao što se i očekivalo, Apple Watch Series 8 predstavlja samo manju promenu postojeće formule Apple Watch-a. Glavne nove hardverske karakteristike su senzor temperature i dva nova akcelerometra koji rade zajedno sa postojećim senzorima Watch-a za otkrivanje sudara. Ako koristite senzor temperature preko noći, žene takođe mogu da dobiju procene o tome kada se očekuje da ovuliraju. Serija 8 takođe dobija novu softversku funkciju koja se zove Low power mode. Apple kaže da bi ovo trebalo da produži vek baterije sa standardnih 18 sati na 36 sati tako što će isključiti funkcije kao što je Always-on ekran i funkcije poput automatskog otkrivanja treninga, a da ključne alate kao što je praćenje aktivnosti ostaju uključene. Na sreću, ova funkcija dolazi na sve Apple satove od Serije 4.

PCPress.rs Image

Međutim, Apple Watch Ultra od 799 dolara je potpuno novina. Podseća na originalni Apple Watch, ali sa mnogo većim ekranom od 49 mm i ravnim prednjim kristalom koji je napravljen da štiti ekran od bočnih udara. Digital Crown i bočno dugme su ugrađeni u nov izbočen deo koji pomaže u zaštiti, a tu je i novo „action“ dugme na levoj strani sata. Možete da prilagodite to dugme da biste pokrenuli bilo koju funkciju ili aplikaciju koju želite — kao što je početak vežbanja ili aktiviranje ugrađenog režima za ronjenje.

PCPress.rs Image

Kada je reč o ronjenju, Ultra ima dvostruko veću otpornost na vodu od standardnog Apple Watch-a, a takođe ima i veću bateriju koja je predviđena za 36 sati korišćenja. To se može produžiti na 60 sati korišćenja uz pomoć nove funkcije uštede baterije. S obzirom da je Apple Watch Ultra mnogo veći od svojih prethodnika, zahteva nove kaiševe, a Apple je dizajnirao tri potpuno nove opcije: Trail Loop, Alpine Loop i Ocean Band. Svaki od ovih kaiševa je namenjen različitim aktivnostima. Apple Watch Ultra možete naručiti u pretprodaji danas, a u prodavnicama će biti dostupan 16. septembra.

Pročitajte i:  Apple radi na razvoju ličnih robota za domove

PCPress.rs Image

Konačno, Apple je ažurirao entry-level Apple Watch SE. Cena se kreće od 249 dolara i ima veći ekran, iste funkcije detekcije sudara kao Serija 8, 20 posto brži S8 čip i zdravstvene opcije kao što su AFib istorija i obaveštenja o pulsu. Srećom, to znači da je Apple konačno prestao da prodaje drevni Apple Watch Series 3; SE je sada najpristupačnija dostupna opcija.

AirPods Pro

Nove AirPods Pro slušalice izgledaju u suštini identično originalnom modelu, međutim ima dosta lepih ažuriranja. Možda je najznačajnije deo koji je osetljiv na dodir na ručkicama slušalica koje možete da prevučete da biste podesili jačinu zvuka, što je prilično zgodan dodatak kada ne želite da tražite pomoć od Siri. Novi H2 čip, u međuvremenu, nudi do dva puta bolje performanse poništavanja buke u odnosu na originalni AirPods Pro, zajedno sa poboljšanjima ukupnog kvaliteta zvuka i režima transparentnosti. Trajanje baterije je takođe poboljšano — trebalo bi da dobijete oko 6 sati po punjenju, ili ukupno 30 sati sa futrolom za punjenje.

PCPress.rs Image

Futrola za punjenje je takođe dobila neka dobra poboljšanja — sada radi sa malim Apple Watch diskom za punjenje, kao i sa MagSafe punjačem i svim drugim bežičnim punjačima sa Qi mogućnošću. Takođe ima ugrađeni zvučnik tako da je možete pronaći ako je izgubite, a tu je i dodatak za trakicu koju možete da vežete. Nove AirPods Pro koštaju istih 249 dolara kao i prethodni model, a biće dostupne za pre-order 9. septembra i dostupne 23. septembra.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,