Istorija komunikacije: Prvi uspešan telefonski poziv iz 1876.

Pre interneta glavna tačka ljudske komunikacije na daljinu bio je telefon, koji postoji i danas, ali sve manje liči na svog fiksnog rođaka, a sve više na mali nosivi računar čija funkcionalnost konstantno evoluira. Do uspona interneta upravo je telefon predstavljao tehnologiju koja se najbrže transformisala, a prvi uspešan telefonski poziv dogodio se 10. marta 1876, a obavio ga je Alexander Graham Bell.

PCPress.rs Image

Gospodine Watson, dođite ovamo, želim da vas vidim,“ glasile su prve reči koje je iko ikada izgovorio u telefonsku slušalicu, a deo su razgovora između Bella i njegovog asistenta koji se nalazio u susednoj prostoriji. Bell je, kao i njegov otac pre njega, najveći deo karijere proveo u proučavanju ljudskog glasa i govora. Tako se u nekom trenutku zainteresovao i za sistem prenošenja glasa na daljinu, koji je u to vreme opisivan kao „vokalni telegraf“, te je na osnovu toga sa inženjerom Thomasom Watsonom kreirao prvi telefon. Dvojica naučnika su u junu 1875. upeli da prenesu glasovne vibracije sa jednog prijemnika na drugi, ali su reči bile neprepoznatljive iako je bilo jasno da se radi o ljudskom glasu. Do marta 1876. sistem je dovoljno napredovao, te je Bell verovao da je spreman za prenošenje razumljivog ljudskog glasa, što se i dogodilo 10. marta.

Pročitajte i:  Čas iz istorije: Prvi selfie

PCPress.rs Image

Šest meseci nakon prvog uspešnog poziva Bell je testirao i prvi razgovor na daljinu, koji se odvijao između prijemnika koji su jedan od drugog bili udaljeni nešto više od tri kilometra. U tom trenutku je telefonska tehnologija još uvek bila daleko od modernog sistema za komunikaciju, ali su postavljeni prvi stabilni temelji, što je kasnije omogućilo da se čujemo dalje nego ikada pre.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,