Data centri 2024

Italija otvorila istragu protiv kompanija Apple, Google i Dropbox

Italijanski nadzorni organi rešili su da otvore istragu protiv kompanija Apple, Google i Dropbox, a ukupno je najavljeno šest istraga o uslugama skladištenja podataka u cloud sistemima Google Drive, iCloud i Dropbox.

italija sprovodi novu istragu protiv apple-a

Italija ozbiljna da reši pitanje konkurencije

Izgleda da su velikani poput kompanija Google i Apple ponovo na meti evropskih država. U najnovije istrage biće uključen i Dropbox, a ukupno će ih pratiti 6 otvorenih istraga. Vlasti Italije su zabrinute zbog to što firme ne objašnjavaju na odgovarajući način kako će se podaci o korisniku prikupljati i koristiti u komercijalne svrhe. Takođe, predmet istrage će biti i klauzula o ugovoru i uslugama, i uslovi koji izuzimaju od neke odgovornosti i prevalencija engleskih verzija ugovora u odnosu na italijanski.

Ranije, tokom jula, Italija je pokrenula istragu protiv Amazon i Apple-a u vezi Beats slušalica. Vlasti žele da saznaju da li su se dve kompanije dogovorile da spreče maloprodaju van zvaničnog Apple programa da prodaju Beats i druge Apple proizvode. Velike tehnološke kompanije suočavaju se sa povećanim pritiskom regulatora za zaštitu konkurencije u SAD-u i Evropi. Američko Ministarstvo pravde možda će predstaviti svoj slučaj protiv Google-a kasnije tokom ovog meseca. Apple je u sporu sa Epic Games zbog pravila App Store-a, dok je slučaj koji se vodi protiv Amazona sve jači. Teško je za sada proceniti koliko će bilo koja od otvorenih istraga biti efikasna u promeni ponašanja najvećih korporacija na svetu.

Pročitajte i:  Google i Epic Games - nastavak borbe

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,