Iz Bitpoint menjačnice ukradeno 32 miliona dolara u kriptovalutama

Japanska online menjačnica kriptovaluta, Bitpoint, napadnuta je i tom prilikom je ukradeno 3.5 milijardi jena, što je oko 32 miliona dolara u kriptovalutama. Napad se desio 11. jula, nakon čega su prekinute sve aktivnosti na menjačnici, dok se ne otkrije kako je došlo do krađe.

PCPress.rs Image

U detaljnijem dokumentu koje je objavio RemixPoint, legalni entitet u čijem vlasništvu je Bitpoint menjačnica, navedeno je da su hakeri ukrali sredstva i sa „hot“ i sa „cold“ novčanika. To ukazuje da je menjačnica duboko kompromitovana. Inače, „hot“ novčanici se koriste da čuvaju sredstva za tekuće transakcije, dok su „cold“ novčanici u stvari offline uređaji koji čuvaju sredstva na dugoročnoj bazi. Ukradena sredstva su u pet kriptovaluta (Bitcoin, Bitcoin Cash, Litecoin, Ripple i Ethereal).

Prva naznaka da nešto nije u redu pojavila se kada je utvrđeno da postoji greška vezana za doznake poslate klijentima, koje se tiču Ripple valute. Dvadeset sedam minuta nakon detektovanja te greške, Bitpoint admini su shvatili da je sistem hakovan, a tri sata kasnije utvrdili su da su ukradene i druge kriptovalute. Još tri i po sata kasnije, menjačnica je ugašena i obaveštena je policija.

Pročitajte i:  Bitcoin ponovo pada

Od pomenutih 32 miliona dolara, oko dve trećine (23 miliona dolara) pripadaju korisnicima, dok je jedna trećina bila u vlasništvu menjačnice, u vidu rezervnih sredstava i profita od prošlih aktivnosti. Za sada nije objavljeno da li će i kako biti obeštećeni klijenti kojima su ukradene kriptovalute.

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,