Vertiv

Raste prodaja PC računara

Nakon dva tromesečja pada, prodaja PC računara je u drugom kvartalu 2019. godine ponovo porasla, objavio je Gartner. U tom periodu prodato je 63 miliona računara, što je za jedan milion više nego u istom periodu prošle godine (62 miliona) i predstavlja povećanje od 1.5 odsto.

Rast prodaje ostvaren je zbog povećane potražnje za Windows 10 operativnom sistemom na poslovnom tržištu (koji je povezan sa skorim prestankom podrške za Windows 7 – u januaru sledeće godine). Interesantno je da je potražnja povećana za desktop PC računarima, dok je potražnja za prenosnim računarima nešto manja nego u istom periodu prošle godine.

Tri najveća proizvođača u tom periodu bili su Lenovo, HP i Dell, sa 64 odsto udela u ukupnoj prodaji. To je značajan rast u odnosu na prošlu godinu, jer su tada ova tri proizvođača imala udeo od 60.7 odsto.

Najveće pojedinačno tržište je SAD, sa 14 miliona prodatih računara. Ovo tržište je ipak u blagom padu (0.4 odsto). Na tom tržištu najveći proizvođači su HP (na prvom) i Dell (na drugom mestu). Prodaja računara na azijskom tržištu je takođe u blagom padu (1 odsto), najviše zbog smanjenja potražnje u Kini.

Izvor: Cnet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,