Data centri 2024

Raste prodaja PC računara

Nakon dva tromesečja pada, prodaja PC računara je u drugom kvartalu 2019. godine ponovo porasla, objavio je Gartner. U tom periodu prodato je 63 miliona računara, što je za jedan milion više nego u istom periodu prošle godine (62 miliona) i predstavlja povećanje od 1.5 odsto.

PCPress.rs Image

Rast prodaje ostvaren je zbog povećane potražnje za Windows 10 operativnom sistemom na poslovnom tržištu (koji je povezan sa skorim prestankom podrške za Windows 7 – u januaru sledeće godine). Interesantno je da je potražnja povećana za desktop PC računarima, dok je potražnja za prenosnim računarima nešto manja nego u istom periodu prošle godine.

Tri najveća proizvođača u tom periodu bili su Lenovo, HP i Dell, sa 64 odsto udela u ukupnoj prodaji. To je značajan rast u odnosu na prošlu godinu, jer su tada ova tri proizvođača imala udeo od 60.7 odsto.

Najveće pojedinačno tržište je SAD, sa 14 miliona prodatih računara. Ovo tržište je ipak u blagom padu (0.4 odsto). Na tom tržištu najveći proizvođači su HP (na prvom) i Dell (na drugom mestu). Prodaja računara na azijskom tržištu je takođe u blagom padu (1 odsto), najviše zbog smanjenja potražnje u Kini.

Izvor: Cnet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,