Top50 Glas publike

Izmenama Zakona o prevozu putnika nezadovoljni predstavnici domaćeg IKT sektora

Predlozi izmena Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, koji su objavljeni na nekim od foruma taksi udruženja, ukoliko su tačni, eksplicitno isključuju mogućnost korišćenja savremenih tehnologija, onemogućavaju unapređenje oblasti prevoza putnika i nanose štetu krajnjim korisnicima. Zbog toga je, osam predstavnika domaćeg IKT sektora (Niški klaster naprednih tehnologija, IT klaster Subotica, IKT mreža, Vojvođanski IKT klaster, IT klaster Centralne Srbije, Inicijativa Digitalna Srbija, Zrenjaninski IKT klaster i SEE ICT) u ponedeljak, 16. jula uputilo dopis ministarki građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorani Mihajlović, u kome izražavaju zabrinutost zbog najavljenih izmena Zakona.

Kako se navodi u dopisu, potpisnici smatraju da navedeni predlozi izmena ovog Zakona nisu u skladu sa principima slobodnog tržišta i strateškim opredeljenjem Vlade Srbije o podršci savremenim načinima poslovanja. Izmene poput onih koje donose obavezu korišćenja taksimetra, a isključuju opciju određivanja cena putem digitalne aplikacije ili ustanovljavaju obavezu overavanja računa pečatom prevoznika udaljavaju Srbiju od strateški postavljenih ciljeva u oblasti digitalne transformacije društva, smatraju predstavnici.

Potpisnici ističu i da bi ovakve i slične izmene doprinele ograničavanju konkurencije i dovele u pitanje kvalitet usluga. S tim u vezi, smatraju da bi država trebalo da obezbedi fer uslove za sve učesnike na tržištu, ali i omogući postojanje savremenih tehnologija i poslovnih modela. „Verujemo da bi država trebalo i da aktivno podrži inovativno poslovanje, nove poslovne modele i transformaciju tržišta i zakona koji ga regulišu uvek imajući u vidu razvoj savremenih tehnologija i potrebe današnjeg korisnika.“

Pročitajte i:  Počinje program Karijera 4.0 — mentori iz digitalnih kompanija zajedno sa učenicima rade na izboru karijere

U dopisu se primećuje i da je regulisanje drumskog saobraćaja izazov s kojim su se sretale i druge države, kako u razvijenim evropskim zemljama tako i u zemljama regiona. I pored svih teškoća na koje su naišli, zemlje poput Velike Britanije, Nemačke, ali i Hrvatske i Rumunije, našle su načine da omoguće inovativnim poslovnim modelima da funkcionišu, unapređujući konkurentnost na zadovoljstvo svih strana, navodi se u dopisu. Dodatno, neke od predloženih izmena su u suprotnosti sa digitalizacijom i smanjenjem birokratizacije koja već postoji u zakonodavstvu naše zemlje, poput Zakona o elektronskom dokumetu ili Zakona o privrednim društvima. Na samom kraju dopisa ministarki je upućen poziv da vrati nacrt zakonskih izmena na razmatranje, s tim da u raspravu bude uključen širi krug zainteresovanih strana.

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , , , , , , , ,