BIZIT 2022

Jadranska košarka na virtuelnim parketima

Serijal košarkaških simulacija NBA 2K naročito je popularan među ljubiteljima košarke koji vole da “pečovanjem” dodaju nove timove i igrače. Zahvaljujući entuzijastima iz tima 2K Serbia napravljen je dodatak koji sve NBA timove zamenjuje Partizanom, Zvezdom, Cedevitom i drugim košarkaškim ekipama sa prostora bivše Jugoslavije. Patch Aba 2K17 za stariji ali manje zahtevan NBA 2K14 dostupan je već sada za besplatno preuzimanje.

PCPress.rs Image

Gotovo svaki grafički element igre izmenjen je i preoblikovan tako da, umesto NBA lige, simulira Aba Ligu. Severno-američki timovi i igrači zamenjeni su sa 14 učesnika ovogodišnje Jadranske lige, a da bi se popunila preostala mesta, napravljeno je nekoliko manje poznatih timova iz regiona koji imaju bogatu istoriju ili solidan učinak u svojim ligama. Kao poseban deo patch-a izdvajaju se i stariji timovi, poput Partizana iz 2010. godine ili Zvezdinog prošlogodišnjeg tima, a tu su i sve reprezentacije učesnice prošlogodišnjih Olimpijskih igara.

Kao da sve to nije dovoljno, igra je kozmetički u potpunosti modifikovana – dostupan je odabir više tabela sa rezultatima, vidljiv je svaki detalj na dresovima, izgled hala i arena verno je prenesen, a navijanja pristalica Partizana i Crvene Zvezde upotpunjuju utisak pravog TV prenosa. Iako pojedine face igrača ne izgledaju verodostojno kao one iz osnovne igre, treba imati na umu da dizajneri ovog dodatka ne naplaćuju svoj rad i da je u tom smislu odrađen više nego dobar posao. Instalacija je vrlo jednostavna – svodi se na nekoliko klikova na dugme “Next”, a jedini preduslov jeste posedovanje igre NBA 2K14.

PCPress.rs ImageKako navodi vodeći dizajner u timu 2K Serbia Jovan Samardžić, na društvenim mrežama poznatiji kao Samke, njihov dodatak privukao je veliku pažnju kako ljubitelja video igara, tako i šire javnosti, pa čak i pravih košarkaša. On kao glavne izvore informacija o timovima navodi uobičajene destinacije za ljubitelje košarke – Vikipediju, glavni sajt Aba lige, kao i druge košarkaške sajtove (Eurobasket, RealGM) gde nalaze i slike za portrete igrača. Dresovi, sponzori i detalji oko arene rade se manuelno u Photoshop-u, pri čemu se obraća pažnja na sitne detalje. Za pojedine timove teško je naći kvalitetne informacije, pa im je stoga pomoć na tom polju dobrodošla . “Svaki deo dodatka je priča za sebe. Dresovi, lica igrača, tereni, hale, portreti, roster fajl i još mnogo toga se menja na svoj način. Podelili smo posao i svako radi svoje, pri čemu je jako bitna i komunikacija”.

PCPress.rs ImageSamke objašnjava da iz tehničkih razloga tim zasada ne može ništa raditi sa novijim igrama, te da NBA 2K14 predstavlja najlakšu verziju za “pečovanje”. I pored toga, prema njegovim podacima dodatak sada igra već 20.000 ljudi, a taj broj mogao bi se povećati na leto, kada će izaći nova verzija.

“Update koji spremamo za leto sadržaće 30 najboljih timova iz evropskih takmičenja (Evroliga, Evrokup, Liga Šampiona), a cilj nam je da ih uradimo što kvalitetnije. Usred dobrog prijema našeg rada nedavno smo uspeli da dogovorimo saradnju sa najboljim španskim edit timom, koji će nam ozbiljnije pomoći u izradi. Od nas imate reč da možete da očekujete nešto što će prevazići sve do sada”.

PCPress.rs ImageLinkovi za patch mogu se naći na zvaničnoj Facebook stranici tima 2K Serbia, a tu su dostupne i najnovije informacije u vezi projekta i njegove nove verzije, koja je u izradi. Direktan link za patch za NBA 2K14 možete preuzeti ovde.

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,