ePlaneta

James Webb teleskop: Nove vesti iz svemira

James Webb je lansiran 25. decembra 2021, pa je tako počelo njegovo dugo putovanje kroz kosmos. Astronomi veruju da su uz pomoć njega nedavno primetili tri velike, stare zvezde koje se „hrane“ tamnom materijom.

PCPress.rs Image

Uspešno lansiranje je bilo tek prvi korak, budući da je nakon toga usledio put kroz svemir i akcije rasklapanja „suncobrana“ i ogledala, a u složenom nizu precizno ujednačenih pokreta. Operacija se od početka sprovodila pažljivo, kako bi u narednih desetak godina Webb mogao da snima duboki svemir.

U martu 2022. godine je stigla i prva fotografija – slika zvezde HD84406. Bio je to dokaz da najmoćnijem teleskopu na svetu dobro ide, a ekspertski tim agencije NASA je tom prilikom istakao da radi bolje nego što se očekivalo. Webb kruži oko Sunca, a od Zemlje je udaljen 1,5 miliona kilometara.

Stručnjaci veruju da su tri tek primećene zvezde nastale oko 400 miliona godina nakon Velikog praska. Zovu ih i „tamnim zvezdama“, a veruje se da mogu da pomognu oko boljeg razumevanja tamne materije, što je vrlo korisno budući da naučnike muči odavno.

Pročitajte i:  SpaceX Starship: Prvi povratak iz svemira

Ističe se da ništa još nije sigurno, što znači da može da se ispostavi da su „tamne zvezde“ u stvari obične galaksije. Ostaje da se vidi hoće li im James Webb pomoći da pronađu odgovore na pitanja.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,