BIZIT plus

Robotska rukavica omogućava osobama koje su preživele moždani udar da ponovo otkriju sviranje klavira

Kada se neko oporavlja od moždanog udara, čak i svakodnevne aktivnosti poput vezivanja pertle ili pranja zuba mogu predstavljati ogromne izazove. 

PCPress.rs Image

Ista metodologija se može primeniti na mnoštvo svakodnevnih zadataka

Međutim, posledice ovakvih povreda postaju još dublje za one koji su nekada uživali u sviranju klavira Srećom, pojavilo se novo rešenje u obliku specijalizovane robotske rukavice dizajnirane isključivo za sviranje klavira; Dizajniran na Florida Atlantic univerzitetu, ovaj izvanredni uređaj koristi moć veštačke inteligencije (AI) da ponovo stvori taktilne senzacije neophodne pijanistima da se bave njihovim instrumentom.

Prema zvaničnom saopštenju sa univerziteta, ovaj robotski gedžet uključuje fleksibilne taktilne senzore, meke aktuatore i napredne AI algoritme, što ga čini prvim uređajem ove vrste koji može da razlikuje tačne i pogrešne izvedbe istog muzičkog dela.

Ove komponente su neprimetno integrisane u egzoskelet za jednu ruku, što ga izdvaja od konvencionalne protetike. Napravljen od polisintetičkih vlakana i hidrogela, rukavica obuhvata pet pokretača koji se mogu udobno postaviti na ruku osobe.

Kroz integraciju veštačke inteligencije, rukavica pomaže u koordinaciji pokreta prstiju i programirana je da identifikuje dvanaest različitih tipova grešaka koje se mogu javiti prilikom udaranja po dirkama klavira. Ove greške obuhvataju udaranje note sa preteranom snagom ili njeno zadržavanje prekomerno dugo.

Pročitajte i:  Samsung microSD olakšaće AI na uređaju 

Erik Engeberg, dr, stariji autor i profesor na Odseku za okean i mašinstvo na FAU, objasnio je: „Sviranje klavira zahteva složene i visoko kvalifikovane pokrete, a ponovno sticanje takvih sposobnosti podrazumeva obnavljanje i preobuku specifičnih pokreta ili veština .”

Engeberg je dalje istakao potencijal tehnologije rekavši: „Značajno, iako je fokus ove studije bio na sviranju muzičkog dela, ista metodologija se može primeniti na mnoštvo svakodnevnih zadataka, čime se omogućava uređaju da olakša prilagođene programe rehabilitacije za pojedinačne pacijente .”

Impresivne stope tačnosti

Impresivne stope tačnosti su demonstrirane u studiji koja uključuje tri različita algoritma dubokog učenja. Kada je testirana sa ljudskim subjektom, rukavica je postigla izuzetnu preciznost od 97% dok je svirana melodija „Mary Had a Little Lamb“. Čak i bez ljudske intervencije, zadržao je impresivnu stopu tačnosti od 94%.

Inženjeri i kliničari koji su uključeni sugerišu da analizom podataka o greškama i uspesima zdravstveni radnici mogu da identifikuju specifične oblasti slabosti u pacijentovom izvođenju određene muzičke kompozicije. Štaviše, rukavica pokazuje potencijal za rukovanje kompozicijama koje su mnogo zamršenije od dečijih pesama.

Pročitajte i:  OpenAI i podaci zaštićeni autorskim pravima

Zahvaljujući ovoj revolucionarnoj robotskoj rukavici, pojedinci koji su doživeli moždani udar sada mogu da krenu na transformativno putovanje kako bi ponovo otkrili čistu radost sviranja klavira. Njegovo obećanje se proteže na rehabilitaciju, nudeći nadu za poboljšanu funkcionalnost u širokom spektru svakodnevnih aktivnosti.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari: