BIZIT plus

James Webb teleskop približava galaksije

Stručnjaci iz agencije NASA već neko vreme podešavaju moćni James Webb teleskop, a nedavno su objavili snimak koji pokazuje koliko je snažno „novo oko u svemiru“.

PCPress.rs Image

James Webb je lansiran 25. decembra, pa je tako počelo njegovo dugo putovanje u kosmos. Uspešno lansiranje je ipak bilo tek prvi korak, budući da je nakon toga došao put kroz svemir, te akcije rasklapanja „suncobrana“ i ogledala, a u složenom nizu precizno ujednačenih pokreta. Operacija se od početka sprovodi pažljivo, kako bi u narednih desetak godina Webb mogao da snima duboki svemir. Pre nego što zabeleži praktične rezultate, eksperti će se pozabaviti finim podešavanjima.

U martu je stigla prva fotografija – slika zvezde HD84406, dokaz da najmoćnijem teleskopu na svetu dobro ide, a ekspertski tim agencije NASA kaže da radi bolje nego što se očekivalo. Nalazi se na oko 260 svetlosnih godina udaljenosti, a sada ima važno mesto u ljudskoj istoriji – poslužila je za testiranje instrumenata u okviru teleskopa koji je koštao 10 milijardi dolara. Na prvom snimku smo mogli da vidimo 18 različitih svetlosnih tačaka koje su snimljene uz pomoć različitih ogledala, a kasnije je taj snimak poprimio jedinstven oblik – zvezda iz sazvežđa Veliki medved je postala kristalno jasna.

Pročitajte i:  HD 100546 b: Najveća poznata egzoplaneta

NASA je ponosna na svoj novi teleskop, i to s razlogom. U najnovijoj demonstraciji može da se vidi koliko se Webb razlikuje od starijih teleskopa, pa zainteresovani mogu da vide snimke koje je napravio Spitzer Space teleskop, a pored novih koji su stigli od James Webba.

Razlika je vrlo očigledna i neverovatna, a na snimku se vidi Veliki Magelanov oblak, obližnja galaksija za koju se pretpostavljalo da je nepravilnog tipa, sve dok je astronomi nisu bliže izučili. Sada se smatra da je nepravilna ali sa prečkom u središtu, te je moguće da je nekada bila spiralna galaksija. Sigurno je da će novi teleskop omogućiti novi pogled na ovu, te na druge daleke galaksije.

Izvor: Mashable

Facebook komentari: