Elon Musk potražio pomoć investitora u vrednosti od 7 milijardi dolara

Milijarder Elon Musk je okupio 19 novih investitora koji će mu pomoći u kupovini Twitter-a od 44 milijarde dolara. Obaveze u ukupnom iznosu od 7,1 milijardu dolara omogućiće Musk-u da smanji sopstveni rizik u dogovoru koji je odobrio odbor Twitter-a, ali nije završen.

Elon Musk potražio pomoć investitora u vrednosti od 7 milijardi dolara

Musk uzeo 13 milijardi dolara zajma od banaka

Musk, čiji je rang najbogatije osobe na svetu vezan za vrednost njegovog udela u Tesli, rekao je da planira da finansira kupovinu kombinacijom zajmova, investicija i gotovine. Poslednjih nedelja prodao je oko 8,5 milijardi dolara akcija Tesle, novac za koji se očekuje da će biti upotrebljen za finansiranje posla. Takođe, uzeo je 13 milijardi dolara zajmova od banaka. Nova obaveza od 7,1 milijarde dolara omogućiće mu da smanji taj dug sa prvobitno predloženih 12,5 milijardi dolara na 6,25 milijardi dolara. Investiciona grupa koja investira u Musk-a uključuje ogromne firme kao što je Fidelity, koja je poznata po upravljanju penzionim računima.

U međuvremenu, Sequoia Capital podržava tehnološke firme od 1970-ih, uključujući Apple, Google i Airbnb. Mnogi investitori takođe imaju prethodno iskustvo sa Musk-om. Ellison sedi u upravnom odboru Tesle, dok Vy Capital sa sedištem u Dubaiju, koji ulaže 800 miliona dolara, podržao je Musk-ovo pokretanje izgradnje tunela The Boring Company.

Pročitajte i:  Tesla: Nova otpuštanja donose radikalne promene

Qatar Holding, suvereni fond, doprinosi 375 miliona dolara, dok je investitor iz Saudijske Arabije princ Alwaleed bin Talal, koji se u početku protivio otkupu, takođe potvrdio da će zadržati svoj udeo od 1,9 milijardi dolara u Twitter-u. Musk, koji ima više od 90 miliona pratilaca na Twitter-u, iznenadio je mnoge u aprilu kada je otkriveno da je on najveći akcionar ove društvene mreže.

Na kraju je odbio mesto u upravnom odboru u korist privatnog, rekavši da će taj potez olakšati poboljšanje platforme. Iako su njegovi planovi nejasni, on je izneo ideje kao što je plaćanje za uslugu, povećanje transparentnosti nad načinom na koji se tvitovi pojavljuju i čišćenje neželjenih naloga. Akcije na Twitter-u su porasle nakon što su otkrivene nove obaveze, ali nastavljaju da se trguju nižom od Musk-ove otkupne cene od 54,20 dolara. Sa druge strane, akcije Tesle pale su za više od 8%. Cena je pala za više od 15% u poslednjih mesec dana.
Izvor: BBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,