Ikotek

James Webb teleskop snimio „gužvu“ u centru Mlečnog puta

James Webb teleskop se vraća s novim, neverovatnim snimcima iz samog centra Mlečnog puta, pa možemo da vidimo sliku oko 500 hiljada zvezda u oblasti Sagittarius C.

PCPress.rs Image

Uslikana oblast je preko 25 hiljada svetlosnih godina daleko od Zemlje, a dom je za preko 500 hiljada zvezda različitih starosti, veličina i boja, koje su još uvek u fazi formiranja. Naučnici ih zovu i „oblakom haosa“, posebno kad ga porede s našim delom galaksije koja nema ni blizu toliko zvezda.

Svetlo polje gasa predstavlja oblast iz koje izlaze mlade zvezde koje tek treba da zauzmu svoje mesto u svemiru. James Webb teleskop je doneo neprocenjiv pogled na ovaj deo galaksije, i to u infracrvenom spektru. Na fotografiji se gusti centar naše galaksije vidi do detalja koji bez ovog teleskopa ne bi bili mogući, a primećene su i pojave koje niko pre nije zabeležio, a astronomi tek treba da ih objasne.

Zahvaljujući teleskopu naučnici će još bolje moći da izučavaju formiranje zvezda u regionu Sagittarius C. U centru svega je od ranije poznata masivna protozvezda koja je 30 puta veća od našeg Sunca. Tu su i ostale, a novi snimci bi trebalo da omoguće i da se provere već postojeće teorije o formiranju zvezda.

Pročitajte i:  Stižu nove slike James Webb teleskopa

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *