ePlaneta

James Webb zabeležio slike udara DART-a

NASA je ove nedelje ušla u istoriju nakon što se pokušaj da udari svoju letelicu DART (Double Asteroid Redirection Test) u asteroid udaljen skoro 7 miliona milja pokazao uspešnim. Dok je NASA podelila neke slike udarca izbliza, posmatrala je test planetarne odbrane i izdaleka, zahvaljujući pomoći svemirskih teleskopa James Wbb i Habl. Na površini, slike nisu baš najupečatljivije stvari koje smo videli sa oba teleskopa, ali bi mogle pomoći da se otkrije mnogo vrednih informacija.

PCPress.rs Image

Prvi put da Habl i James Webb posmatraju isti nebeski cilj istovremeno

Iako je to samo po sebi bila prekretnica za teleskope, NASA sugeriše da će podaci koje su uhvatili pomoći istraživačima da saznaju više o istoriji i sastavu Sunčevog sistema. Oni će moći da koriste informacije da saznaju o površini Dimorfosa (dotični asteroid), koliko je materijala izbačeno nakon što se DART srušio na nju i koliko je brzo taj materijal putovao.

NASA kaže da će mogućnost posmatranja podataka sa više talasnih dužina pomoći naučnicima da shvate da li su veliki komadi materijala napustili površinu Dimorfosa ili je to uglavnom bila fina prašina. Ovo je važan aspekt testa, jer podaci mogu pomoći istraživačima da shvate da li pad letelice u asteroid može promeniti njegovu orbitu. Krajnji cilj je da se razvije sistem koji može da preusmeri dolazeće asteroide sa Zemlje.

Pročitajte i:  James Webb teleskop snimio najudaljeniju ikada pronađenu galaksiju

Bilo je potrebno 10 meseci da DART, koji je otprilike veličine automata, stigne do Dimorfosa. Asteroid veličine fudbalskog stadiona bio je oko 6,8 miliona milja udaljen od Zemlje kada se DART zabio u njega. Izvođenje ovakvog eksperimenta nije podvig. Učenje koje naučnici steknu testom može se pokazati neprocenjivim.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: