ePlaneta

Japan je lansirao raketu u svemir sa novim naprednim satelitom

Japan je lansirao i malu svemirsku sondu koja je dizajnirana da obavi istraživačku misiju na Mesecu.

PCPress.rs Image

Satelit XRISM i sonda SLIM

Japanska svemirska agencija lansirala je 6. septembra raketu koja nosi satelit koji je napredniji od NASA-inog Chandra satelita i drugih sličnih uređaja već prisutnih u orbiti. Misiju vodi JAXA (Japanska agencija za istraživanje svemira) u saradnji sa NASA-om i doprinosom Evropske svemirske agencije. Lia Corrales, astronom sa Univerziteta u Mičigenu i učesnik u misiji, navela je da XRISM predstavlja “sledeći korak u rendgenskim posmatranjima”.

Svemirski rendgenski spektroskopski teleskop smatra se moćnijim od svojih prethodnika zbog svojih alata. Jedan od tih alata, nazavan je Resolve. Resolve je mikrokalorimetarski spektrometar sa sposobnošću merenja malih porasta temperature kada X-zraci pogode njegov detektor veličine 6×6 piksela. Alat radi u okruženju koje je delić stepena iznad apsolutne nule. To je omogućeno multistepenim mehaničkim procesom hlađenja unutar kontejnera veličine frižidera sa tečnim helijumom. Dok radi, ovaj alat može meriti svaki pojedinačni X-zrak i pruži informacije o sastavu, kretanju i fizičkom stanju izvora.

Pročitajte i:  Vazdušne i svemirske snage testiraju rakete 

Prema izveštajima, očekuje da će njegovi spektroskopski podaci biti 30 puta precizniji od onoga što instrumenti Chandra teleskopa mogu pružiti. Alat može da otkrije X-zrake sa energijama koje variraju od 400 do 12.000 elektronvolta. Zatim, NASA tvrdi da korišćenjem tih podataka možemo saznati više o najvrelijim regijama, najvećim strukturama i objektima sa najjačim gravitacionim privlačenjem u svemiru. Operacije neće početi sve do januara, jer naučnici još moraju da uključe sve instrumente i raspodele ih u narednim mesecima.

Takođe, raketa je poletela u svemir noseći Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) sondu. Mala svemirska sonda je dobila nadimak “Moon Sniper“, jer je dizajnirana da demonstrira precizno sletanje unutar 100 metara od određenog cilja. Prema najnovijim informacijama, XRISM se već odvojio od rakete i već je u orbiti. U međuvremenu, SLIM će putovati još nekoliko meseci dok ne stigne na Mesec.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,