BIZIT plus

Superbrza gigabitna optička mreža nije konkurencija… golubu s fleš drajvom pričvršćenim za sebe?

Golubovi pismonoše dokazuju da su brži u prenosu od 3TB podataka – na rastojanju do 500 milja – u poređenju sa današnjim gigabitnim broadband konekcijama.

PCPress.rs Image

Prenos podataka na način koji ne koristimo više od 100 godina

Jeff Geerling, vlasnik popularnog YouTube kanala, prikačio je tri puna 1TB SanDisk Extreme PRO fleš drajva golubu pismonoši i poslao ga do odredišta, jednom kanadskom data centru. Ovi drajvovi su opremljeni SSD-ovima i smatraju se među najboljim fles drajvovima dostupnim trenutno. Western Digital tvrdi da mogu postići brzine prenosa podataka od do 420MB/s za čitanje i 380MB/s za pisanje.

Iako Internet provajderi obično reklamiraju puna optička internet povezivanja kao da nude gigabitne brzine – što bi trebalo da znači brzine prenosa podataka od najmanje 125MB/s – u stvarnosti, Geerling je postigao prosečno oko 75MB/s.

Ptici je trebao minut da stigne do svog odredišta, koje je bilo udaljeno nešto manje od 2 kilometra. Geerling je dodao vreme potrebno za prenos podataka sa fleš drajvova na lokalno skladište, i uporedio ovu ukupnu cifru sa vremenom potrebnim za prenos od 3TB podataka preko internet konekcije.

Pročitajte i:  Optički metamaterijal za jednosmerno staklo

Otkrio je da bi, na rastojanju do otprilike 800 kilometara, prenos ove količine podataka koristeći goluba – što ljudi rade od 3000. godine pre nove ere – bio brži nego oslanjanje na gigabitne internet brzine koje imamo danas. Vreme koje je potrebno zavisi od udaljenosti koju bi golub trebao da preleti, dok je Geerlingu trebalo deset sati i 54 minuta da prenese podatke preko internetskog povezivanja.

YouTuber je imao za cilj da replikuje sličan eksperiment iz 2009. godine, u kojem je južnoafrička firma organizovala trku između goluba koji nosi fleš drajv od 4GB i najbržeg ADSL servisa, koji je pružao provajder Telkom. Prenos podataka, putem goluba, trajao je jedan sat i osam minuta, dok je ADSL servisu trebalo da završi samo 4% prenosa. Ovo su testirali na rastojanju od oko 100 kilometara.

Najbolji paketi za širokopojasni internet danas možda neće moći da se takmiče sa fizičkim premeštanjem podataka sa jednog mesta na drugo. Ali ISP-ovi i kompanije za mrežiranje stalno se unapređuju, što će omogućiti brzine u rasponu od 10Gbps – ili čak 100Gbps.

Pročitajte i:  Optički metamaterijal za jednosmerno staklo

Izvor: Techradar

Facebook komentari: