BIZIT plus

Japan uvodi nove mere i ograničava izvoz ka Kini

Japan je saopštio da će ograničiti izvoz kompanijama Nikon i Tokyo Electron.

PCPress.rs Image

Nova pravila bi trebalo da stupe na snagu u julu

Japan uvodi nove mere koje imaju za cilj da ograniče pristup Kini naprednim mašinama za proizvodnju čipova. Prema izveštajima, Japan je najavio da će pooštriti kontrolu izvoza 23 vrste opreme za proizvodnju poluprovodnika. Nova pravila bi trebalo da stupe na snagu u julu. Tada će kompanije kao što su Nikon i Tokio Electron morati da dobiju odobrenje od japanskog ministarstva trgovine ako žele da prodaju svoje alate na oko 160 teritorija širom sveta. Portparol japanske vlade rekao je da ograničenja nisu dizajnirana da ciljaju određenu naciju. Međutim, istočnoazijski rival Japana je među nacijama na zabranjenoj listi.

„Mi ćemo ispuniti naše odgovornosti u međunarodnoj zajednici kao zemlja koja poseduje tehnologiju i doprineti održavanju međunarodnog mira i bezbednosti“, rekao je Yasutoshi Nishimura, japanski ministar ekonomije, trgovine i industrije.

Ograničenja su usledila nakon što su SAD i Holandija donele slične kontrole za izvoz. Početkom godine, ove zemlje su navodno postigle sporazum da ograniče pristup Kini mašinama za litografiju koje se koriste u proizvodnju čipova. U martu je Holandija najavila da će ograničiti prodaju poluprovodničke tehnologije u inostranstvu u interesu svoje nacionalne bezbednosti. Ta ograničenja će uticati na ASML kompaniju. Od prošle godine, holandska firma je bila jedina kompanija na svetu koja je proizvodila mašine za ekstremnu ultraljubičastu litografiju (EUV). Takve mašine su potrebne proizvođačima čipova za proizvodnju 5nm i 3nm poluprovodnika koji se koriste u najnovijim telefonima i računarima.

Pročitajte i:  Da li je TikTok drugačiji u Kini?

Kina ima svoje kompanije

Kina ima domaće firme koje su sposobne da nadoknade deo nedostatka koji će tehnološka industrija zemlje iskusiti zbog nedostatka pristupa opremi za litografiju zapadne proizvodnje. Međutim, može proći neko vreme pre nego što se te kompanije izjednače sa kapacitetom svojih američkih, japanskih i evropskih rivala. Prema istraživanju Reuters-a, Shanghai Micro Electronics Equipment (SMEE), jedini kineski proizvođač opreme za litografiju, pravi mašine sposobne da proizvode poluprovodnike od 90nm. Više obećava rad SMIC-a, vodećeg proizvođača poluprovodnika u zemlji. Prošlog leta kompanija je počela masovnu proizvodnju 14nm čipova i počela da proizvodi 7nm čipove bez korišćenja opreme stranih proizvođača.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: