BIZIT plus

Telegram prednjači u prodaji phishing alata

Telegram se pretvorio u omiljenu pijacu onih koji prave phishing botove i druge alate za cyber napade. Preko ove platforme traže kupce, te regrutuju pomagače koji za njih ponekad rade i potpuno besplatno.

PCPress.rs Image

Moderni hakerski alati koji se prodaju na ilegalnim, ali i legitimnim forumima, među njima i oni za phishing napade, sve brže evoluiraju, a posebno kada su u pitanju mehanizmi za izbegavanje detekcije. Na taj način se osigurava da antivirus programi i drugi sistemi odbrane ove maliciozne pakete ne prepoznaju kao pretnju. To važi i za lažne web sajtove koji imitiraju poznate brendove, te mame žrtve i kradu im lične podatke, poput informacija o bankovnim računima i kreditnim karticama.

Telegram se za kriminalne aktivnosti koristi već nekoliko godina, a phishing napadači se sve više oslanjaju na ovu platformu. Eksperti iz kompanije Kaspersky su otkrili pozamašnu zajednicu koja se okupila oko ove teme, a zainteresovani mogu da nađu sve – od besplatnih saveta, do alata koji su im potrebni da započnu napad – tu su lažne web stranice, gotovi phishing paketi, uputstva, tehnička podrška.

Pročitajte i:  Telegram debolokira Chat botove koje koriste ukrajinske bezbednosne službe
PCPress.rs Image

U proteklih šest meseci je otkriveno čak 2,5 miliona malicioznih URL-ova, što ukazuje na ogroman broj phishing operacija. Za taj napredak je odgovoran i Telegram koji ne blokira phishing teme.

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari: