BIZIT plus

Japanski bankomati će koristiti skenere dlanova umesto kartica

PCPress.rs ImageJedna japanska banka najavila je početkom nedelje da će umesto platnih kartica početi da koristi skenere dlanova na bankomatima. Banka Ogaki Kyoritsu ističe kako će novi bankomati omogućiti korisnicima da podižu ili deponuju gotovinu kao da i da proveravaju stanje na računu stavljanjem dlana na skener, unošenjem datuma rođenja i PIN-a. Novi bankomati će prvobitno biti instalirani u deset banaka u septembru. Banka reklamira nove bankomate sloganom „Vi ste svoja platna kartica“.

Banka ističe kako je jedan od razloga koji su je naveli na tu novinu strahovit zemljotres praćen cunamijem koji je opustošio severoistočnu obalu zemlje prošle godine. Mnogi preživeli ostali su bez domova, imovine i svih oblika identifikacije pa nedeljama, čak i mesecima, nisu mogli da pristupe svojim računima. Mnoge japanske banke koriste skenere prsta ili dlana pored platnih kartica kao dodatnu bezbednosnu meru, ali Ogaki je prva koja će potpuno odbaciti kartice.

Zanimljivo je da Ogaki ima i dve pokretne banke ‒ velike prikolice sa satelitskim diskom na krovu i velikim ekranom za televizijska emitovanja. Pokretne banke namenjene su hitnim slučajevima kao i manjim mestima u kojima ne postoje ekspoziture banaka.

Pročitajte i:  Japan odobrio dodatnih 3,9 milijardi dolara za subvenciju za firmu čipova

Tehnologiju skeniranja dlanova za bankomate razvila je kompanija Fujitsu. Nova tehnologija može veoma brzo da prepozna obrazac vena na dlanu među stotinama hiljada ljudi. Fujitsu proizvodi i kompjuterske miševe s ugrađenim skenerima dlanova koji se koriste umesto lozinke za logovanje u onlajn sisteme.

Izvor: IT News

Facebook komentari: