Jeftiniji računari kao osnovni cilj Raspberry Pi fondacije

Jedan od ciljeva Fondacije Raspberry Pi jeste da proizvodi računare koje će korisnici kupovati po što povoljnijim cenama, pa je u sklopu te kampanje nedavno predstavila računar koji košta 25 dolara, te ima sve funkcije kao i verzija od 35 dolara, a koja je stigla sa 5GHz Wi-FI konekcijom, te Bluetooth-om 4.2.

PCPress.rs Image

Novi model je dobio ime Raspberry Pi 3 Model A+, te ima isti četvorojezgarni Broadcom procesor od 1,4GHz kao i Model B+, podršku za Bluetooth 4.2, kao i Wi-FI od 2,4 i 5GHz. Ipak, novi uređaj će moći da se nabavi po ceni koja je za 10 dolara niža od sume koja je morala da se izdvoji za prethodni model, te nema Ethernet port, tako da je Wi-FI jedina opcija, a dolazi sa samo 512MB RAM-a umesto prethodnih 1GB. Kada je USB port u pitanju, umesto četvorke koja se nalazi u sklopu prethodnog modela novi A+ ima USB 2.0.

PCPress.rs Image

Tako se, i kada je novi model u pitanju, radi o istoj formuli kao i kod A+ modela iz 2014. godine, samo što nova verzija ima daleko veće kapacitete, budući da prethodni A+ nije imao ni Ethernet port ni Wi-Fi, tako da internet konekcija nije bila moguća. Pi 3 A+ je ipak daleko od najjeftinijeg Raspberry Pi kompjutera Pi Zero koji košta samo pet dolara, budući da nudi više funkcija i povezanosti, a 10 dolara razlike u ceni u odnosu na prethodni model nije malo, posebno ako se u obzir uzme to da će za novi model najpre biti zainteresovane školske ustanove koje će verovatno kupovati veće količine novih Pi 3 Model A+ računara.

Pročitajte i:  AI svetlo za bicikle upozorava na loše vozače

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,