JobFair 2010: Ericsson na tribini “Talenti u Srbiji”

PCPress.rs ImageU svečanoj sali Arhitektonskog fakulteta 3. novembra je održana tribina “Talenti u Srbiji” na kojoj su učesnici pokušali da odgovore na pitanja koja su u Srbiji godinama aktuelna – da li se talenti dovoljno cene, da li se o mladima brine i kako se usmeravaju? Učesnici tribine bili su stručnjaci iz oblasti visokog obrazovanja, Nacionalne službe za zapošljavanje i kompanije Ericsson koji je bio pokrovitelj ove tribine, kao i studenti tehničkih fakulteta.

Milan Gospić, direktor operacija u kompaniji Ericsson za region Severnog Balkana, rekao je da je cilj kompanije Ericsson da se podrže ovakvi događaji, jer Ericsson u svih 175 zemalja u kojima posluje zagovara isti princip, a to je da se zapošljava lokalno stanovništvo. U Ericssonu u Srbiji radi oko 100 zaposlenih i skoro svi su iz Srbije. On je prisutnima ispričao da je završio Elektrotehnički fakultet i da je diplomski rad radio sa zaposlenima u Ericssonu i na taj način je počeo da radi u ovoj kompaniji i ohrabrio ih da sami traže načine za sticanje znanja i praktičnih iskustava. Dodao je da se na fakultetu stiče odlično teoretsko znanje, ali da sa sa fakulteta izlazi sa jako malo ili bez praktičnih iskustava i to je polje na kom treba Univerzitet da sarađuje sa kompanijama i da se približi realnim projektima. On već 10 godina radi u Ericssonu, gde su na raspolaganju razni globalni programi za usavršavanje i praksu za mlade talente, kao što su R&D Global Graduate Program, Multimedia program, Excellerate Global Management…

Divna Vučković, direktorka operative u Ericssonu, istakla je da ova kompanija zapošljava dosta mladih ljudi, ali ne onoliko koliko bi želeli. U Ericssonu su sproveli interno istraživanje među mladima kako bi saznali kakva su njihova očekivanja od kompanije. Svi žele interesantan posao u kome će uživati, da rade sa najnovijim tehnologijama jer su svesni tehnoloških promena i uopšte promena u društvu. Svi žele da svakodnevno uče i napreduju. Ericssonovi zaposleni imaju dosta koristi od umrežavanja sa kolegama širom sveta, dostupne su im informacije i dele svoja iskustva. Izuzetno smo zadovoljni zrelošću mladih koji su birali kompaniju koja ima pravac razvoja, viziju budućnosti i siguran put razvoja. Kompaniju koja brine o svojim zaposlenim i omogućava najbolje uslove za rad.

Prof. dr. Nevekna Žakić Joksimović sa FON-a rekla je da je briga o talentima uglavnom na nivou fakulteta. Da postoji saradnja Univerziteta sa drugim univerzitetima u smislu razmene studenata, ali da je slaba finansijska situacija Univerziteta razlgo što se ne ulaže više u mlade talente. Ona je navela i da FON ima sklopljene ugovore sa 200 kompanija da studenti FON-a obavljaju praksu u tim kompanijama i da se nakon prakse 30-40% studenata zaposli u tim kompanijama. Ona je dodala da ne treba imati iluziju da kompanije imaju interes da stipendiraju studente, njihov interes je da pomažu Univerzitetu kroz CSR aktivnosti i one vide interes u uključivanju studenata u neke projekte. A da bi kompanije stipendirale studente država bi morala da im obezbedi neko stimulativno poresko olakšanje.

Gospodin Đukić iz Nacionalne službe za zapošljavanje je rekao da se broj mladih ljudi koji odlaze u inostranstvo značajno smanjio posle 2000. godine, kao i da oni kroz program Prva šansa podržavaju zapošljavnje mladih. Porazna je činjenica da inženjeri čekaju u proseku 40 meseci na zaposlenje.

Facebook komentari: