Još jedna tužba protiv Google-a

PriceRunner je tužio Google nakon što je pretraživač izgubio svoju prvu žalbu protiv monopola u EU.

PCPress.rs Image

Favorizovanje usluga

Švedska služba za poređenje cena PriceRunner objavila je da tuži Google za 2,1 milijardu evra (2,4 milijarde dolara) nakon što je evropski sud presudio da je Google prekršio antimonopolske zakone EU.

Prošlog novembra, Opšti sud Evropske unije potvrdio je odluku da kazni Google sa rekordnih 2,42 milijarde evra (2,8 milijardi dolara). Kazna se odnosi na davanje prednosti sopstvenim uslugama kupovine u poređenju sa rivalima.

„Tražimo nadoknadu za štetu koju nam je Google naneo tokom mnogo godina, ali takođe doživljavamo ovu tužbu kao borbu za potrošače koji su strašno patili od Google-ovog kršenja zakona o konkurenciji u poslednjih četrnaest godina a i danas takođe, “ rekao je izvršni direktor PriceRunner-a Mikael Lindahl.

PriceRunner je tvrdio da Google ima „monopolsku poziciju“ u Evropi, dodajući da veruje da još uvek nije ispoštovao odluku Komisije EU i da „zloupotrebljava svoju dominantnu poziciju“.

Kao takav, tvrdio je da se saobraćaj i profit preusmeravaju na njega i druge usluge kupovine, a da su njegove ponude veće od ostalih usluga, što šteti potrošačima.

Pročitajte i:  Apple, Google i Meta prvi na udaru DMA zakona 

S obzirom na to da je prekršaj i dalje u toku, iznos odštete raste svakim danom, očekujemo da će konačni iznos odštete u tužbi biti znatno veći“, piše u saopštenju.

Google je izgubio prvu žalbu na novčanu kaznu EU, ali je prošlog meseca pokrenuo još jednu, sa obrazloženjem da „osećamo da postoje oblasti koje zahtevaju pravno pojašnjenje od Evropskog suda pravde“.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,