Jubilej Kinoteke – 6. jun

jk-gold
Jugoslovenska kinoteka 6. juna ove godine slavi 60 godina postojanja. Osnovana je 1949. godine dok je 1952. godine otvoren muzej – popupalirni bioskop u Kososvskoj 11. Na osnovu zakona o zaštiti kulturnih dobara, predstavlja ustanovu od posebnog značaja i jubilej dočekuje sa nekoliko važnih novina.
Godine 2007. otvoren je novi Depo za skladištenje filmova, januara ove godine probno je počeo da radi Centar za digitalizaciju, dok će 6. juna, na sam jubilej, biti useljena i nova zgrada u Uzun Mirkovoj 1, koja je rekonstruisana sredstvima Nacionalnog investicionog plana.

Novo sedište Kinoteke u Uzun Mirkovoj 11
Novo sedište Kinoteke u Uzun Mirkovoj 11

Novo sedište će biti veliki muzej kulture sa tri bioskopske sale, nekoliko galerija sa izložbama koje pokrivaju istoriju našeg filma, bibliotekom od preko 20.000 knjiga, hemarotekom koja prati oko 60 časopisa i velikim brojem raznih eksponata i tehničkih predmeta iz predistorije i istorije filma. Biće vam mnogo jasniji njihov značaj ako se spomene da je među eksponatima kamera braće Limijer iz 1896. godine, glava Edisonovog kinetoskopa, Edisonov fonograf iz 1908. godine i čak jedan od štapova koje je koristio Čarli Čaplin.
Jugoslovenska Kinoteka je od 1951. godine postala 17. članica Internacionalne Federacije Filmskih arhiva FIAF, a 1995. godine postala je i deo Evrope –  kada je osnovana Evopska Federacija Filmskih arhiva, pored 12 članica iz Evropske unije, trinaesta članica, po pozivu, bila je i naša Kinoteka.

Pročitajte i:  PC Press video: Korisnik ne želi da kupi vaš proizvod već rešenje za svoj problem!, Miroslav Varga

PROGRAM PROSLAVE

Subota, 06.06.2009.
12:00 Zgrada Jugoslovenske kinoteke, Uzun Mirkova 1 – Svečani skup povodom obeležavanja 60 godina Jugoslovenske kinoteke (dodela plaketa za izuzetan doprinos na polju filmskog stvaralaštva)
20:00 Muzej Jugoslovenske kinoteke, Kosovska 11 – Svečano otvaranje XI Festivala nitratnog filma “Sa nitratnih razglednica” (detaljan program na sajtu Kinoteke).

Ponedeljak, 08.06.2009.
13:00 Filmski arhiv Jugoslovenske kinoteke, Kneza Višeslava 88 – Otvaranje Centra za  digitalnu restauraciju filmova. Centar će svečano otvoriti Teo Angelopulos, istaknuti filmski reditelj i Žizel Ljoveras, šef Delegacije Evropske komisije u Republici Srbiji. Biće prikazan prvi restaurisani film SREĆA, Stevana Miškovića iz 1928. godine, a biće i prezentacija DVD izdanja iz edicije – Pioniri srpskog filma. Otvaranje centra je omogućilo Ministarstvo za kulturu Republike Srbije i Delegacija Evropske komisije u Republici Srbiji.

Četvrtak, 11.06.2009.
20:00 Sava centar – Projekcija filma PLODOVI ZEMLJE, Markens Grode (1921), uz muzičku pratnju orkestra “Kraljevski gudači Svetog Đorđa” i “Helgeland Sinfonietta” – u saradnji sa Društvom srpsko-norveškog prijateljstva.

Pročitajte i:  PC Press slavi 29. rođendan!

 

Ekipa PC Press-a, posetila je proteklog meseca Jugoslovensku Kinoteku u želji da pogleda Centar za digitalizaciju koji će pomoći da se sačuva vredna baština ove ustanove.

PC Press

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: