ERP 2024

PC Press video: Zvuci Balkana u digitalno doba | prof. dr Dimitrije Golemović

Kako izgleda rad na terenu etnomuzikologa i skupljanje građe, šta pored magnetofona spada u opremu koju nosi sa sobom, da li je razvoj Interneta uticao pozitivno ili negativno na muzičku industriju su samo neka od pitanja i tema o kojima smo za PC Press u video formatu razgovarali sa prof. dr Dimitrijem Golemovićem, etnomuzikologom i kompozitorom.

PCPress.rs Image

Studirao je na Muzičkoj akademiji (Fakultetu muzičke umetnosti) u Beogradu na odsecima za etnomuzikologiju, kompoziciju i solo pevanje. Magistrirao je i doktorirao iz oblasti etnomuzikologije (Narodna muzika Podrinja, 1987). Od 1979. profesor je na Fakultetu muzičke umetnosti; dugogodišnji je šef Katedre za etnomuzikologiju i gostujući profesor na Muzičkoj akademiji u Banjoj Luci.

Golemović svoja naučna istraživanja u muzikologiji temelji na terenskom radu. Obišao je više od šest stotina sela na teritorijama Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore i sakupio na hiljade narodnih melodija. Autor je niza naučnih radova i desetak knjiga iz oblasti etnomuzikologije; priredio je dve gramofonske ploče, pet kompakt diskova, a autor je i dve dokumentarne televizijske serije za decu. Učesnik je brojnih naučnih skupova u zemlji i inostranstvu, a gostovao je kao predavač u Grčkoj, Austriji i SAD.

Pročitajte i:  PC Press video: Vijetnam, raj za digitalne nomade | Ivana i Goran Babić, Dva ranca beg iz kanca

Autor je romana Ognjen (2009) i knjige priča za decu Tijani za laku noć (2010).

U kompozitorskom radu najviše je okrenut vokalnoj muzici inspirisanoj folklorom (preko 40 horova), ali se ogledao i u krupnim formama: oratorijumu i operi.

Ceo video intervju sa prof. Golemovićem možete pogledati na linku ispod:

Na PC Press YouTube kanalu pored ovakvog tipa videa očekujte razne druge teme, goste i formate. Ukoliko vam se dopada sadržaj koji kreiramo, pozivamo vas da nam se pridružite na zvaničnom PC Press YouTube kanalu i zapratite nas tako što ćete pritisnuti dugme Subscribe, kako bismo bili još bolji i brojniji.

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *