Južna Dakota izbacila TikTok sa svih uređaja javne uprave

Kristi Noem, guverner Južne Dakote, potpisala je izvršnu uredbu kojom se zabranjuje državnim službenicima, agencijama i izvođačima da preuzimaju i koriste TikTok na uređajima u vlasništvu države.

PCPress.rs Image

U saopštenju svoje kancelarije, Noem je rekla da je izdala naredbu zbog rastuće zabrinutosti za bezbednost da Komunistička partija Kine (KPK) koristi aplikaciju društvenih medija da prikupi informacije od američkih korisnika i da je koristi za manipulaciju njima. Naredba je već na snazi i takođe zabranjuje vladinom osoblju da posećuje TikTok veb lokaciju u pretraživačima.

Povećana zabrinutost zbog TikTok-a

Američki zvaničnici su u poslednjih nekoliko godina izrazili zabrinutost za bezbednost TikToka, koji je u vlasništvu kineske kompanije ByteDance, zbog uverenja da ga kineska vlada koristi za prikupljanje podataka. Godine 2020. tadašnji predsednik Tramp pokušao je da blokira TikTok i WeChat u SAD-u. Iako to nikuda nije išlo, skoro cela američka vojska je zabranila aplikaciju na uređajima koje je izdala vlada, nazivajući TikTok „pretnjom po sajber bezbednost“. Nekoliko republikanskih senatora je takođe iste godine predstavilo nacrt zakona kojim bi se svim državnim službenicima zabranilo da koriste TikTok na pametnim telefonima koji su izdati na poslu.

Pročitajte i:  Google uvodi update za pretrage kako bi se pridržavao pravila EU o tehnologiji

Nedavno je komesar FCC Brendan Kar zamolio Apple i Google da uklone aplikaciju iz svojih prodavnica nakon što je izašao izveštaj BuzzFeed News-a da su zaposleni u ByteDance-u u Kini više puta pristupali privatnim podacima američkih korisnika. Izvršni direktor TikTok-a Shou Zi Chew uverio je republikanske senatore u pismu nakon što je objavljen izveštaj da kompanija radi sa Oracle-om na zaštiti podataka svojih korisnika u SAD „uz snažan, nezavisni nadzor“. Takođe je rekao da TikTok radi na potpunom prelasku na Oracle servere u oblaku u SAD kako bi mogao da briše podatke američkih korisnika iz sopstvenih sistema.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: