Južna Koreja lansirala prvu svemirsku raketu domaće proizvodnje

Južna Koreja je napravila važan korak ka tome da postane svemirska nacija. Prema izveštajima New York Times-a, Južna Koreja je po prvi put uspešno lansirala satelit u orbitu koristeći raketu domaće proizvodnje.

PCPress.rs Image

Veliki planovi

Korejska raketa za lansiranje satelita, na tečno gorivo od 200 tona zvanično nazvana Nuri, poletela je sa poligona Geheung. Na ovakvo dostigniće se dugo čekalo. Južna Koreja je prvi put lansirala satelit 2013. godine ali je lansirna raketa proizvedena u Rusiji.

Nuri takođe nije imao lak put. Prvo probno lansiranje dogodilo se u oktobru 2021.godine ali je kvar rezervoara oksidatora doveo do preranog sagorevanja što je sprečilo satelit da ostane u orbiti.

Uspešan let je samo prvi korak u velikom naporu Južne Koreje ka svemirskim letovima. Planirana su još četiri probna lansiranja Nuri-ja između 2023.godine i 2027. godine a teret za verifikaciju pomoći će testiranju komponenti za više satelitskih misija, uključujući satelite za nadzor za praćenje Severne Koreje.

Dugoročni planovi uključuju snažniju raketu, kao i sletanje na Mesec bez posade koje je planirano početkom 2030-ih. Svemirski letovi pomažu Južnoj Koreji da se pridruži nekolicini zemalja sa sličnim mogućnostima, uključujući SAD, Rusiju, Kinu, Francusku, Indiju i Japan.

Pročitajte i:  Južna Koreja ulaže 7 milijardi dolara u industriju čipova

U sve je uključen i veliki stepen nacionalnog ponosa. Ovo pomaže Južnoj Koreji da smanji svoju zavisnost od američkih satelita i raketa, uključujući SpaceX-ovu raketu Falcon 9. Južna Koreja neće morati toliko da brine o različitim prioritetima i rasporedima lansiranja.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,