Južna Koreja tuži Teslu zbog skrivanja detalja o kilometraži električnih automobila

Tesla je pretrpela još jedan udarac nakon što je južnokorejski regulator rekao da će kazniti kompaniju sa 2,24 miliona dolara zbog toga što nije otkrila kraće domete svojih električnih vozila na niskim temperaturama. Korejska komisija saopštila je da dometi Tesla EV opadaju do 50,5% po hladnom vremenu, u poređenju sa rasponima koje je kompanija navela na mreži.

Južna Koreja tuži Teslu zbog skrivanja detalja o kilometraži električnih automobila

Domet Teslinih EV po hladnom vremenu opada za skoro 50%

Antimonopolska agencija je tvrdila da je Tesla preuveličala domet svojih vozila sa jednim punjenjem, performanse superpunjača i ekonomičnost goriva u odnosu na vozila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem. Studije su pokazale da domet za sve EV može značajno pasti po hladnijem vremenu, uglavnom zato što baterija koja se koristi za napajanje tih automobila takođe zagreva unutrašnjost. Na osnovu podataka južnokorejskog ministarstva životne sredine, lokalna grupa potrošača je 2021. godine tvrdila da domet većine električnih vozila opada i do 40% po hladnom vremenu.

Iako je kazna relativno mala, to je više loša vest za Teslu. Kompanija je saopštila da je postavila novi kvartalni rekord u isporuci električnih vozila u poslednja tri meseca 2022. sa više od 405.000. Međutim, analitičari su očekivali da će Tesla isporučiti 418.000 EV u poslednjem kvartalu. Takođe, Tesline akcije su pale za preko 10%, a cena akcija kompanije je pala za 72% u poslednjih 12 meseci.

Pročitajte i:  Tesla: Nova otpuštanja donose radikalne promene

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,