BIZIT plus

Tim Cook smanjio svoju platu za 40 odsto u 2023.godini

Izvršni direktor Apple-a, Tim Cook je dobrovoljno smanjio platu za 40 odsto za 2023. godinu. To je neobičan potez koji dolazi „kao odgovor na povratne informacije akcionara“, navodi se u godišnjoj izjavi kompanije.

PCPress.rs Image

Cook-ova osnovna plata iznosi 3 miliona dolara

Prema novoj odluci Cook-ova nadoknada (kompezacija) iznosi će 49 miliona dolara. U 2022.godini taj iznos je bio 84 miliona dolara. Međutim, njegova plata verovatno će premašiti tu ciftu zbog bonusa i nagrada za akcije.

Prema izveštajima, odluka je izbalansirala između „povratnih informacija akcionara, želje da se nastavi sa stvaranjem smislenih podsticaja za učinak i zadržavanje i podrške gospodina Cook-a za promenu njegove naknade“.

Neuobičajeno je da rukovodioci smanjuju plate. Međutim, nadoknada generalnog direktora sve više postaje izvor odbijanja javnosti usred rastućih razgovora o nejednakosti prihoda. Plate izvršnih radnika porasle su za 1.460 odsto od 1978. godine, prema analizi Instituta za ekonomsku politiku. Generalni direktori su 2021.godine plaćeni 399 puta više nego običan radnik, što je rekord svih vremena.

Pročitajte i:  Meta, Microsoft, X i Match Group protiv Apple-a 

Na godišnjoj skupštini akcionara kompanije za 2022. godine, 64 odsto glasalo je za odobrenje Cook-ovog kompenzacionog paketa. Prošle godine njih 94 odsto donelo je istu odluku. Savetodavna firma Institutional Shareholder Services preporučila je glasačima da se suprotstave paketu „zbog zabrinutosti oko dizajna dodele kapitala i visine plata“, navodi se u izveštaju.

Jan Koors, viši izvršni direktor kompanije Pearl Meier, navodi da rezultati glasanja akcionara o nadoknadi ne budu sa procentom od sredine do visokih 90 odsto, „onda nisu u skladu sa očekivanjima.“ „Proći sa 60 procenata ili proći za 70 procenata je skoro kao neuspeh“, navodi je Koors.

Dok kompanije i akcionari donose odluke o platama izvršnih direktora, oni se trenutno suočavaju sa „konkurentnim silama“, navodi Koors. Zabrinutost zbog nedostatka radne snage kao i zabrinutost oko nejednakosti prihoda je takođe problem. Problem je posebno sada izražen u odnosu na inflaciju koja je nadmašila povećanje plata za mnoge radnike.

Cook je 2015. godine rekao da planira da pokloni svoje bogatstvo u dobrotvorne svrhe

Otkako je Cook zamenio osnivača Apple-a Stiva Džobsa 2011. godine, tržišna kapitalizacija tehnološkog giganta je eksplodirala za 2 biliona dolara, znatno nadmašivši dobitke indeksa S&P 500 u istom periodu.

Pročitajte i:  Apple WWDC 2024 zakazan za 10. jun

Najveći deo Cook-ove plate povezan je sa Apple-ovim učinkom u odnosu na cenu akcija. Cook-ova osnovna plata je nepromenjena i iznosi 3 miliona dolara. Njegov bonus iznosi  6 miliona dolara, navodi se izveštajima.

„Nagrade za kapital koje je dobio tokom vremena su u skladu sa Apple-ovim rastom i uspehom i ogromnom vrednošću koju je isporučio našim akcionarima dok je na čelu kompanije“, navodi kompanija.

Prošlog januara, Apple je postao prva javna kompanija koja je dostigla tržišnu kapitalizaciju od 3 biliona dolara. Međutim, izazovno ekonomsko okruženje izbrisalo je skoro milijardu dolara te vrednosti. Apple se kao i druge tehnološke kompanije, suočio sa strahovima od globalnog usporavanja, inflacije i kontinuiranih uticaja pandemije koronavirusa u Kini, gde se proizvode njegovi uređaji.

Bogatstvo Cook-a se procenjuje oko 1,7 milijardi dolara, prema Forbes-u, što ga stavlja daleko niže od mnogih najbogatijih ljudi na svetu, uprkos tome što je na čelu najveće svetske tehnološke kompanije.

Izvor: The Washington Post

Facebook komentari: