Južna Koreja ulaže u lokalnu proizvodnju čipova 19 milijardi dolara

Baš kao što SAD podržavaju svoju industriju čipova Zakonom o čipovima, Južna Koreja preduzima značajne korake da podrži svoju domaću industriju poluprovodnika.

PCPress.rs Image

Južna Koreja je najnovija zemlja koja značajno podržava svoju lokalnu industriju poluprovodnika. Na taj način će ostati konkurentna sa zemljama poput SAD, Kine i Tajvana. Južna Koreja će uložiti 26 triliona vona odnosno 19 milijardi dolara. Država će produžiti poreske olakšice koje su trebale da isteknu krajem ove godine. Zatim će pružiti finansijsku podršku proizvođačima čipova preko državne Korejske razvojne banke.

Usred velike potražnje za čipovima koji napajaju AI sisteme i druge računarske potrebe, Južna Koreja je zabeležila porast izvoza poluprovodnika od 56 procenata u aprilu u poređenju sa prethodnom godinom. I to sve uprkos žestokoj konkurenciji kompanija kao što su Intel i Tajvanska korporacija za proizvodnju poluprovodnika (TMSC). SK Hynix je najavio da će pojačati svoju proizvodnju AI čipova u Južnoj Koreji. Kompanija će uložiti dodatno 14,6 milijardi dolara. Samsung je zamenio lidera svog odeljenja za poluprovodnike kako bi postao konkurentniji.

Pročitajte i:  Adobe: Nova AI alatka uliva strah

Potezi Južne Koreje mogli bi joj pomoći da drži korak sa Sjedninjenim Državama, koje pokušavaju da povećaju domaću proizvodnju čipova kako bi smanjile zavisnost od uvoza. Kroz Zakon o čipovima, SAD subvencionišu proizvođače poput Intela, GlobalFoundries i TMSC-a.Jedan od najvećih primalaca subvencija iz Zakona o čipovima je Samsung. Kompanija dobija do 6,4 milijardi dolara federalnih sredstava za novu fabriku poluprovodnika u Teksasu.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *