Koja tehnološka kompanija ima najgoru, a koja najbolju reputaciju?

Kompanije Axios i Harris Poll tradicionalno objavljuju godišnje istraživanje o tome kako Amerikanci vide tehnološke kompanije. Pokazalo se da mnogi od poznatih i velikih brendova, baš i nisu omiljeni među američkim korisnicima.

PCPress.rs Image

Istraživanje je pokazalo da najlošiju reputaciju među takvim kompanijama ima X, koji se našao na pretposlednjem, 99. mestu, sa skorom od 58.8 poena. Nisu mnogo bolje prošle ni druge poznate tehnološke kompanije koje su vlasnici društvenih medija. Meta je zauzela 97. mesto sa 59.6 poena, dok je TikTok 95. sa 60.7 poena. Reddit je za nijansu bolje prošao, zauzevši 90. mesto sa 65.0 poena.

Tehnološke kompanije koje se bave razvojem softvera ili hardvera kotirane su mnogo bolje. Nvidia je zauzela prvo mesto na listi, sa 81.2 poena, Sony je četvrti sa 79.8 poena, dok su se Apple i Samsung našli na 9. i 10. mestu sa 79, odnosno 78.8 poena.

Amazon, Google i Microsoft su takođe prošli dosta dobro. Amazon je zauzeo 16. mesto, Google 17., a Microsoft 18. mesto. Svi su dobili više od 70 poena.

Ako pogledamo razloge zašto su dobijeni takvi rezultati, mislimo da je za X i Nvidia-u sve potpuno jasno. Od kada je Ilon Musk preuzeo Twitter i promenio mu ime u X, stalno se dešavaju neki skandali i previranja u kompaniji, ali se sve te promene reflektuju i na korisnike. To je dovelo do toga da je njihov broj u konstantom padu, jer su mnogi rešili da potraže alternative. S druge strane, Nvidia je u strahovitom poslovnom naletu i „preti“ da uskoro postane najvrednija kompanija na svetu. Pomalo je začuđujuć (dobar) rezultat Amazona, koji je stalno pod kritikama o načinu tretiranja zaposlenih. Razlog je verovatno što korisnici uglavnom vide benefite koje im kompanija donosi, a ne i radne uslove u njoj.    

Kompletnu listu kompanija, sortiranu prema reputaciji, možete pronaći ovde.

Izvor: PC Mag

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *