Računari i Galaksija

Južnoafrički Internet sporiji od goluba pismonoše

usb-pigeonsOvakve formulacije se obično koriste u prenosnom smislu, ali je osoblje kompanije Unlimited IT iz mesta Durban u Južnoj Africi dokazalo da se one mogu shvatiti i bukvalno.
U Južnoj Africi najveći ADSL provajder je Telkom, a mnogi korisnici se žale na performanse svojih ADSL priključaka. Momci iz Unlimited IT-a su izveli eksperiment, za koji su angažovali Winstona, 11-mesečnog goluba. Umesto pisma, Winston je morao da nosi USB fleš disk kapaciteta 4 GB krcat podacima.
winstonWinston je uzleteo iz mesta Howick, gde se nalazi “call” centar kompanije i krenuo prema centrali u Durbanu. Istovremeno je pokrenut prenos istih podataka preko ADSL-a. Razdaljinu od 60 milja (stotinak kilometara) Winston je preleteo za dva sata; kada je sleteo, prenos preko ADSL-a je stigao do tačke od 4%. Doduše, trebalo je još sat vremena da se svih 4 GB prenese sa fleš diska u računar, ali ni posle tog vremena prenos preko ADSL-a nije daleko odmakao.
Ovaj zaniljivi eksperiment je privukao veliku pažnju: stotine korisnika je pratilo ovu “trku” preko Facebook-a i Twitter-a, a na sajtu Unlimited IT-a se kunu da Winstona nisu hranili nedozvoljenim sredstvima, niti da su angažovili mačke koje bi ga jurile.
Internet u Južnoj Africi, kao i u mnogim drugim afričkim zemljama, spor je zbog loše infrastrukture, ali je u toku postavljanje tri nova optička kabla duž celog kontinenta, od kojih se očekuje da bitno poprave situaciju.

Pročitajte i:  Tužena Nvidia zbog navodnih ukradenih poslovnih tajni 

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,