NGOHQ: DSEO na udaru antivirusnih programa

NGOHQ-header Driver Signature Enforcement Overrider (DSEO) je mali ali koristan program koji možete da nađete na sajtu NGOHQ. Naime, Microsoft forsira proizvođače hardvera i softvera da drajvere daju na proveru u Microsoft, nakon čega drajver dobija status “potpisanog”, a većina “potpisanih” drajvera ulazi u neku od sledećih distribucija Windows-a. Naravno, procedura “overavanja” drajvera nešto i košta…

Stvari su se iskomplikovale kada ja Microsoft uveo obavezno “potpisivanje” drajvera u sistemima Vista SP1, a potom i Windows 7. Ove verzije Windows-a  neće samo upozoriti korisnika da se radi o nepotpisanom drajveru, već će odbiti da ga koriste, a jedino rešenje je da pri podizanju sistema pritisnete F8 i izaberete opciju “Disable Driver Signature Enforcement”. Međutim, to morate da učinite svaki put pri podizanju sistema, inače će instalirani nepotpisani drajver biti neaktivan. U pomenutim verzijama Windows-a izostala je komandna opcija kojom korisnik može “nepotpisani” drajver da trajno proglasi važećim i operativnim.

Upravo zbog ovih komplikacija, NGOHQ je napravio program DSEO koji omogućava i korisnicima Vista SP1 ili Windows 7 operativnih sistema da koriste “nepotpisane” drajvere, a povod za celu priču je reakcija sajta NGOHQ na činjenicu da su neki proizvođači antivirusnih programa DSEO označili kao “zlonameran” program, mada u njemu nema tragova zlonamernog koda.

Pročitajte i:  Koliko košta AI superkompjuter?

Celu priču možete da pročitate na sajtu NGOHQ, uz prilično neugodne optužbe da Microsoft uticajem na proizvođače antivirusnog softvera ograničava male razvojne timove koji nemaju dovoljno novca da bi svoje proizvode “sertifikovali” kod Microsoft-a.

NGOHQ.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: