Južnokorejska vlada razmatra prelazak sa Windows-a na Linux desktop

Prekid podrške za Windows 7, naterao je neke institucije na promene, ali ne u smeru kakav je Microsoft želeo. Primer takvog načina razmišljanja je južnokorejska Vlada koja ozbiljno razmatra planove da se prebaci sa Windows-a na Linux. U pitanju je migracija oko 3.3 miliona računara, što će ako se desi, biti najveći organizovani prelazak sa Windows-a na Linux do sada.

PCPress.rs Image

Razlog za ovakav potez je sasvim jasan – prelazak na open-source operativni sistem doneće uštedu novca koji bi se upotrebio za licenciranje nove verzije Windows-a, ali i dugoročno opredeljenje južnokorejske Vlade da smanji zavisnost od jedne kompanije. Analize pokazuju da bi ta ušteda bila oko 655 miliona dolara.

Migracija je već počela, jer su Ministarstvo odbrane i Nacionalna policijska agencija prešle na Ubuntu Linux 18.04 LTS-zasnovanom Harmonica OS 3.0. Iako kao osnovu ima Ubuntu, ova Linux distribucija je mnogo sličnija Linux Mint-u jer koristi Cinamon 4.2 desktop okruženje i Mint aplikacije. Harmonica 3.0 takođe sadrži i korejske programe kao što su Naver Whale browser.

Pročitajte i:  Microsoft testira oglase u Windows 11 Start meniju

Korejska pošta se odlučila za TMaxOS, takođe Linux zasnovan OS, ali sa kontraverznom istorijom kada je u pitanju open-source licenciranje. Ovaj OS je blisko uvezan sa Tmax cloud-om. Desktop poseduje sopstveni, jedinstveni interfejs i koristi sopstveni Chromium zasnovan browser, ToGate.

Ministarstvo državne uprave i bezbednosti upotrebljava cloud zasnovan desktop koji ima više zajedničkog sa Chrome OS-om nego sa tradicionalnim Linux distribucijama.

Windows ipak neće biti u potpunosti „isteran“ iz južnokorejske Vlade. Visoki zvaničnici trenutno koriste dva računara, jedan za eksternu komunikaciju i povezivanje na Internet i drugi za internu komunikaciju. Prema navodima Aju Business Daily (korejske poslovne novine), samo računari za eksternu upotrebu biće prebacivani na Linux distribucije. Najverovatnije će do 2026. godine većina računara u civilnim javnim ustanovama biti zasnovana na Windows-u. Na tim računarima Windows će nastaviti da se upotrebljava za interne poslove, dok će Linux biti postavljen kao virtuelni desktop, kroz Linux-zasnovane cloud servere.

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,