Kad deepfake kontroliše naša osećanja

Navikli smo na rimejkove starih filmova, navikli smo i da kultne junake igraju novi glumci. Kad se u sve umeša deepfake, stvari postaju komplikovanije – lažni videi kreiraju lažna sećanja.

PCPress.rs Image

Psiholozi se već neko vreme bave deepfake sadržajima, a najviše kapacitetom za širenje dezinformacija i za deformisanje sećanja. Iz toga je nastalo istraživanje u kojem je učestvovalo 436 ispitanika, a svakom su prikazivani inserti iz filmova Captain Marvel, The Matrix i Indiana Jones. Ispostavilo se da mnogi veruju da su lažni deepfake delovi iz filmova stvarni – na primer onaj u kojem Charlize Theron igra glavnu ulogu u filmu Captain Marvel, ili onaj u kojem je Will Smith Neo u filmu Matrix.

Popularan je i ovaj deepfake insert:

Došlo se do zaključka da deepfake trejleri i inserti utiču na kreiranje lažnih sećanja na filmove, jer su mnogi ispitanici tvrdili da su lažni filmovi bolji od pravih. Istraživači su zaključili da formiranje lažnih sećanja ipak nije jače kada je deepfake tehnologija u pitanju, jer se slično dešava i kad se čitaju tekstovi s netačnim informacijama. Deepfake dakle nije moćniji od drugih alata koji mogu da se koriste za iskrivljivanje sećanja. To ne znači da problem nije ozbiljan.

Pročitajte i:  AI model koji je lažne video sadržaje podigao na novi nivo

Izvor: Cosmos Magazine

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,