Ucena, deepfake i opasni napadači

Iz agencije FBI su upozorili da grupa napadača krade fotografije i video snimke s društvenih mreža, pa ih uz pomoć AI alata obrađuje tako da mogu da služe kao materijal za ucenu.

PCPress.rs Image

To znači da napadači od običnih fotografija prave erotske i porno sadržaje, a kako bi od žrtava iznudili novac. FBI je od aprila počeo da dobija više prijava koje su u vezi s ovom vrstom incidenata, budući da je s poboljšanjem AI alata postalo moguće da se od običnih sadržaja prave eksplicitni. Čim se obrada završi, lažne fotografije se šalju metama i tako počinje proces ucenjivanja i maltretiranja.

PCPress.rs Image

Eksperti preporučuju da se vodi računa o tome šta se deli na društvenim mrežama, ali taj savet nije naročito koristan. Napadačima je potrebno tek nekoliko običnih fotografija da bi mogli da naprave deepfake sadržaje, što znači da niko nije potpuno siguran sve dok ne obriše sve što je podelio na internetu. Čak i ako se to uspešno izvede, napadači do fotografija mogu da dođu i na druge načine, pa nam ostaje da se nadamo da nećemo privući pažnju neke grupe koja AI koristi kao alat za ucenjivanje.

Pročitajte i:  Ransomware napadi cvetaju uprkos hapšenjima

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,