Kad istorija pretraživanja na internetu pomogne u hapšenju

Istorija pretraživanja može mnogo toga da kaže o nekom pojedincu ili pojedinki, te da pored toga što otkriva uobičajena interesovanja, zainteresovane informiše i o stanju u kojem se korisnik trenutno nalazi, pa i o mogućim kriminalnim namerama.

PCPress.rs Image

Upravo je ova metoda pomogla u hapšenju Sama Kula, tridesetšestogodišnjaka koji se nakon četiri meseca provedenih u Evropi vraćao u Australiju. Naime, zaposleni u obezbeđenju na aerodromu su u nekom trenutku odlučili da pretraže njegov telefon, a istorija pretraživanja ih je navela da pomisle da bi putnik mogao da krije nešto. Kul je odgovore na pitanja poput „Da li carinici u Australiji pretražuju baš svaku torbu?“, te „Da li skeneri na aerodromima detektuju velike sume novca?“, i možda najvažnije „Kako prokrijumčariti milion dolara?“, potražio na internetu, što je carinike navelo na pomisao da bi trebalo da detaljnije provere njegov prtljag.

PCPress.rs Image

Nakon pretresa je utvrđeno da je Kul sa sobom doneo četiri kilograma kokaina, a količina je bila ušivena u ručni prtljag. Nije najjasnije šta je carinike motivisalo da pretraže telefon sumnjivog putnika, te kako su došli do istorije pretraživanja, ali je poznato da se informacije o društvenim mrežama već prilažu uz aplikacije za vizu za Sjedinjene Američke Države, što znači da se online aktivnosti sve više prate, pa da pretraživanja i postovi već mogu da se iskoriste protiv korisnika.

Pročitajte i:  Komentar: Termos kao TikTok statusni simbol

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,