Britanija uvodi 3D skeniranje prtljaga na aerodromima

Dugi redovi kod obezbeđenja na aerodromima gde putnici ostavljaju flaše sa tečnostima u plastične kese i sklanjaju laptopove iz ručnog prtljaga, uskoro bi mogli da nestanu u Velikoj Britaniji nakon što je vlada izdala naredbu aerodromima da uvedu nove 3D skenere do 2022. godine.

PCPress.rs Image

Najavljujući planove, Boris Johnson je rekao da će skeneri putnicima olakšati putovanja. „Čineći prolaz kroz britanske aerodrome lakšim nego ikad ranije, ova nova oprema pomoći će u jačanju vitalne uloge koju naši aerodromi imaju u osiguravanju pozicije Velike Britanije kao globalnog hub-a trgovine, turizma i investicija“, rekao je u subotu Johnson.

Iz aerodroma Heathrow su poručili da neki od novih skenera već rade na nekim od terminala, ali dok se tehnologija u potpunosti ne instalira na aerodromu, putnici treba da nastave da slede ograničenja koja su uspostavljena 2006. godine. Sa novom tehnologijom više neće biti nužno da se pre putovanja izdvoji sva tečnost iz ručnog prtljaga ili da se tečnosti nose u bocama manjima od 100 ml, kako je to sada slučaj.

Pročitajte i:  TikTok bi mogao biti kažnjen iznosom od 29 miliona dolara

Aerodrom je saopštio da ulaže 50 miliona funti u računarsku tomografiju (CT) 3D skenere koji službenicima obezbeđenja daju mnogo jasnije slike predmeta u prtljagu i omogućavaju im da pregledaju sadržaj torbe i kofera iz više uglova, to jest moći će prikaz da okreću i zumiraju kako im odgovara. Napredniji skeneri će torbe snimati u tri dimenzije, slično kao medicinski CT skeneri. Senzori u novoj sigurnosnoj opremi takođe će moći da identifikuju tip tečnosti koji se nalazi među ostalim stvarima u torbi.

Međutim, Heathrow nije prvi globalni hub koje je prešlo na jednostavnije bezbednosno skeniranje. Aerodrom Schipol u Amsterdamu je već instalirao skenere, a u Sjedinjenim Državama su u upotrebi na Hartsfield-Jackson aerodromu u Atlanti i u Chicago O’Hare.

Izvor: The Guardian

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,