PC Press Studio

Kad malver nasrne na ChatGPT korisnike

Jedan malver je ugrozio više od 100 hiljada ChatGPT naloga, a radi se o programu koji postoji od prošle godine i specijalizovan je za krađu osetljivih podatka.

PCPress.rs Image

Problem je prvi put zabeležen u maju, a akcija nikoga nije iznenadila, budući da je ChatGPT postao vrlo popularan. Ukradeni podaci su se brzo našli u prodavnicama širom dark web-a, a pogođeni su korisnici iz Azije, Evrope i Severne Amerike.

Malveri koji su specijalizovani za krađu podataka spadaju u kategoriju koja cilja informacije koje se čuvaju na aplikacijama kao što su mejl klijenti, web pregledači, servisi za razmenu poruka, gejming aplikacije, digitalni novčanici za kriptovalute, te druge. Ukradeni podaci se pakuju u arhive i šalju na servere napadača, a ChatGPT nalozi su se pridružili onima koji privlače pažnju cyber kriminalaca.

ChatGPT korisnicima omogućava i čuvanje razgovora s chatbotom, što znači da napadači dobijaju pristup većem broju podataka. Velike kompanije zaposlenima već zabranjuju korišćenje ChatGPT usluga na poslovnim računarima, a onima koji zabranu prekrše sledi otkaz.

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Organizacije, veštačka inteligencija i izazovi 
SBB

Tagovi: , ,