BIZIT plus

Gmail dodaje još veštačke inteligencije kako bi vam pomogao da brže pronađete važne imejlove

Čini se da je veštačka inteligencija trenutno svuda, a Google ugrađuje tehnologiju u svoje proizvode brže od većine.

PCPress.rs Image

Funkcija stiže u Gmail aplikacije za Android i iOS 

Gmail je najnovija Google aplikacija koja dobija injekciju veštačke inteligencije, radi poboljšanja rezultata pretrage na mobilnim uređajima.

„Kada pretražuju u Gmail-u, modeli mašinskog učenja će koristiti termin za pretragu, najnovije imejlove i druge relevantne faktore da bi vam pokazali rezultate koji najbolje odgovaraju vašem upitu za pretragu“, objašnjava Google u postu na blogu. „Ovi rezultati će se sada pojaviti na vrhu liste u posebnom odeljku, praćeni svim rezultatima sortiranim prema nedavnosti“, nastavlja se u postu. Drugim rečima, AI će (u teoriji) izabrati najbolja podudaranja za vašu pretragu i staviti ih na vrh liste.

Godine AI

Ova funkcija stiže u Gmail aplikacije za Android i iOS i trebalo bi da bude predstavljena svima. Još uvek nema reči o tome da li će se ista funkcija pojaviti u desktop web interfejsu za Gmail.

AI je godinama ugrađen u Gmail, sa funkcijama kao što je Smart Reply koji sastavlja kratke automatizovane odgovore za vas. Poslednjih meseci Google je forsirao napredniju, generativnu veštačku inteligenciju kao način sastavljanja vaših imejlova. Više AI funkcija takođe ide na pretragu na webu, dok se razvoj na ChatGPT rivalu Google Bard nastavlja stabilnim tempom. Možemo očekivati još mnogo ovakvih najava u narednim mesecima i godinama.

Pročitajte i:  Apple-ove ideje - pametne naočare i kamere u vašim ušima 

Analiza: AI treba da bude korisna

Čini se da Google i druge tehnološke kompanije nemaju nikakve dileme oko izbacivanja AI funkcija što je brže moguće u ovom trenutku, što je ono što se obično dešava u konkurentskom polju u nastajanju, kada nekoliko igrača pokušava da izađe ispred. Međutim, pitamo se koliko će sve ovo AI biti korisno. Naravno, imati mogućnost generisanja tekstualnih poruka u stilu Šekspira je prilično zabavno – ali zar većina ljudi ne bi radije koristila sopstvene reči iz sopstvene glave kada održavaju razgovore sa prijateljima i porodicom? Čak i nešto poput Gmail pretrage nije potpuna pobeda za veštačku inteligenciju. Koji su „relevantni faktori“ koje aplikacija koristi za odabir najboljih rezultata? Da li su pouzdani? Ponekad se čini da su stare ručne metode oznaka i zvezdica najbolji načini da budete u toku sa hiljadama imejlova koji zauzimaju mesto u Gmail-u.

U doba kada se oslanjamo na algoritme za sve, od odabira preporuka za filmove do pisanja knjiga, još uvek ima mnogo toga da se kaže o ljudskoj kreativnosti, što može biti sporije, ali i mnogo korisnije i zanimljivije.

Pročitajte i:  Pesma koju je napisao AI postala viralna

Izvor: Techradar

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,