BIZIT plus

Kad ruka kontroliše na stotine dronova

Jata dronova kojima upravlja jedan čovek još uvek zvuče kao stvar budućnosti, ili cirkuska atrakcija na nekoj futurističkoj pozornici. Upravljanje velikim brojem letelica je ipak sve bliže realnosti, a u pitanju je mogućnost koja bi mogla da služi za više od zabave.

PCPress.rs Image

Projekat je još uvek u ranim fazama razvoja, a u pitanju su ideje koje bi mogle da promene način na koji se kontrolišu autonomna vozila i druge mašine. Istina je da se tokom demonstracija rojevi letelica koriste kao atrakcija, budući da svetle i liče na vatromet. Ali veliki broj letelica koje se istovremeno kontrolišu bi mogao da ima i brojne druge primene, pa lako možemo da ih zamislimo u ratnim uslovima, ili kao pomoćnike tokom prirodnih katastrofa.

Proći će još neko vreme dok se dronovi ne usklade, a iste stvari bi mogle da se rade i s robotima, vojskama mašina. Sistem funkcioniše tako što na osnovu pokreta onoga koji upravlja „oseća“ šta se od njega želi, pa na taj način može da se kontroliše poletanje i sletanje, ali i aktiviranje kamera, i to u realnom vremenu. Lako može da se zamisli da ovakve grupe letelica u budućnosti prve stižu na mesta nesreća, a kako bi snimile, pomogle i procenile kolika je šteta, te koliko žrtava ima. Budućnost je na nebu.

Pročitajte i:  Tehnologija i daleka prošlost: Kad fosil postane robot

Izvor: Mashable

Facebook komentari: